Ученици от Бургас предадоха 5.5 тона опаковки за рециклиране

1005
Ученици от Бургас предадоха 5.5 тона опаковки за рециклиране
Снимка: Община Бургас

В рамките на инициативата Екошампиони децата и семействата им събраха над 3 500 чувала с използвани пластмасови бутилки и алуминиеви к енчета и бяха проведени над 300 еко-урока.  

Децата на Бургас събраха 3 566 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки или общо 5 460 килограма и взеха участие в 321 еко-урока в рамките на първото издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране и рециклиране „Екошампиони“. Инициативата, в която се включиха 23 училища и близо 13 000 ученици от 1 до 12 клас в Бургас имаше за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците си разделно.  

Община Ивайловград организира кампания за събиране на стари електрически уреди

Всеки жител, който има непотребни уреди, може да ги предаде безвъзмездно за рециклиране. Инициативата ще се проведе на 06.11.2021 г., а...

Кампанията е организирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната ЕКОПАК България в тясно партньорство с Община Бургас, Община Русе, Община град Добрич и със специалното съдействие на Декатлон, брандът за спортни продукти, аксесоари, оборудване и изживяване, който прави спорта достъпен за възможно най-много хора.

Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ е училището в община Бургас, което се класира на първо място и ще получи голямата награда на инициативата - интерактивна дъска, тенис маса с регулируема мрежа и 5 комплекта хилки с топчета, 2 комплекта за бадминтон с мрежа, ракети и перца. Резултатите от кампанията са публикувани на https://www.ecopack.bg/bg/ekoshampioni. Всички участващи училища ще получат поощрителни награди - по 5 комплекта топки – футбол, баскетбол, волейбол, заедно с 2 мрежи. Наградният фонд е предоставен ЕКОПАК България и доверения ни спортен партньор Декатлон.  

Според правилата на кампанията участието на всяко училище се състоеше от два етапа - състезателен и образователен. В състезателния етап учениците от всяко регистрирано училище трябваше да събират у дома пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които да смачкат предварително, да ги поставят в чували от 60 литра и да ги предадат на 30 ноември 2021 г. на посочен пункт за събиране на територията на училището. В рамките на образователната част в участващите училища се провеждаха еко уроци по темата за разделно събиране с материали, които учителите могат да свалят безплатно от платформата на ЕКОПАК „Рециклиращо училище“ -http://https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/.  

Евростат: България сред първите в рециклирането на пластмасови опаковки

Девет държави-членки на ЕС, са рециклирали повече от половината от генерираните отпадъци от пластмасови опаковки: Литва (70%), Чехия (6...

По време на кампанията с помощта на водещите международни консултанти в областта на човешките ресурси и управление на риска Марш Макленън беше проведено онлайн проучване сред децата, което имаше за цел да обхване нагласите им към разделното събиране и рециклирането и резултатите от него ще бъдат обобщени и публикувани допълнително.  

Чрез кампанията „Екошампиони“ ЕКОПАК България и Община Бургас целят да помогнат за изграждането на навици сред децата и семействата за изхвърляне на отпадъците от пластмаса, алуминий, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда и ресурси за кръговата икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас