В Бургас няма единна подкрепа за протестиращите в София медицински сестри

3119
В Бургас няма единна подкрепа за протестиращите в София медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Кой стои зад протеста на медицинските сестри е въпрос, който си задават медицински работници от Бургас. Според представители на официалните съсловни организации (КНСБ и КТ "Подкрепа"), на път е да бъде създаден нов синдикат (бел. ред. - Синдикат на медицинските специалисти, който вече беше учреден благодарение на сестрите Мая Илиева и Веселина Ганчева). Повод за техните предположения са последните протестни действия на медицински специалисти.

Протестът на медицинските сестри, който се проведе в София, е организиран през Фейсбук", каза за Actualno.com Радостина Димитрова, която е председател на Регионалната колегия на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Бургас. "Този протест не е организиран от нашата асоциация. Организират го колеги през Фейсбук. Ние, разбира се, подкрепяме исканията, това са колеги и наши членове, но не сме организатори. Част от исканията им са и наши искания на асоциацията от 10 години така, че всички искаме едно и също. Официално, чрез Регионалната колегия на съсловната организация, ние не правим протест. Те помежду си поддържат връзка и така е станало", добави тя.

Медицинските сестри вдигат палатковия лагер заради обещание на правителството

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сес...

Actualno.com потърси и Дина Димитрова, федерален секретар на Медицинска федерация - КТ "Подкрепа" и Областен председател - ПБС Бургас. "Този протест в София е организиран от медицински сестри, които явно ще правят свой синдикат. Това са хората на Мария Илиева. Аз не зная много, научих за него от медиите".

На своя протест медицинските специалисти поискаха реформи в здравеопазването и достойно възнаграждение. Друго тяхно искане е браншовото споразумение, подписано на национално ниво, да бъде задължително като колективен трудов договори за всички болници.

От свой източник Actualno.com научи, че в Бургас само отделни медицински сестри подкрепят протеста и посещават митингите. С медицинските специалисти в града са проведени много срещи и е проведена анкета. Станало е ясно, че големият проблем идва от факта, че самите медицински работници трябва да направят избор. Те трябва сами да избират между две неща. Едното е, да се повишат основните заплати на 950 лева, но да се получават допълнителните финансови стимули от клиничните пътеки. Второто е само повишение на заплатите, но над 950 лева. По-голямата част от запитаните са избрали варианта с клиничните пътеки, но има и медицински звена, в които няма пътеки и те са избрали варианта с повишение на заплатите. Това е причината да не може да се постигне единно мнение по въпроса, смятат запознати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас