X
 
 

Валентин Касабов: БСП за пореден път се подигра с българския пенсионер

3523 2
photo of Валентин Касабов: БСП за пореден път се подигра с българския пенсионер
Снимка: БГНЕС
Валентин Касабов е завършил специалност „българска филология“ и работи като журналист от 1984 година. Започва като редактор във вестника на Созопол. След това работи в различни медии, където налага разследващата журналистика като своя запазена марка. Главен редактор е на първия опозиционен вестник „Бряг“. В телевизия Скат работи от 2004 година, като разследващ журналист и водещ на авторското предаване „Паралакс“. Занимава се с политика от 90-те години и е един от основателите на СДС в Бургас. Два и половина мандата е общински съветник в Бургас. Сега е втори мандат депутат в Народното събрание от групата на НФСБ.

Г-н Касабов, кажете ни повече за закона за преизчисляване на пенсиите и защо повечето национални медии не отразиха дебата,който се проведе в парламента?

Не знам. Нямам обяснение. Говорим за големите телевизии, които нищо не отразиха, при положение че БСП вкара закон за преизчисляване на пенсиите. Това е част от програмата на НФСБ и Обединени патриоти. Те преписаха нашата програма, няма лошо, вкараха го този закон в зала. Дебатите бяха ожесточени, но в цялата тази история имаше една огромна измама. За съжаление, медиите не можаха да хванат тази измама. Измамата, която за втори път прилага БСП.

Каква е предисторията?

През миналия мандат на парламента, през 2016 година, когато разглеждахме бюджета, предложихме увеличаване на пенсиите на 300 лева.Тогава Валери Симеонов се срещна с ръководството на БСП, Корнелия Нинова и други и те обещаха да подкрепят тази благородна идея да вдигнем пенсиите на 300 лева. Когато дойде време да се гласува нашето предложение, под влиянието на Нинова, огромната част от БСП напусна залата. И тогава нашето предложение не мина със шест гласа. Поискахме прегласуване с надеждата, че депутатите от БСП ще се върнат в залата. Само шест гласа не ни стигнаха за да прокараме в бюджета закона за тези пенсии на нашите родители. През това време тогавашните депутати от БСП стояха в кулоарите, говориха си по телефоните, но не влязоха да гласуват, защото това беше цялостната политика на ръководството на БСП. Тогавашното и сегашното ръководство е едно и също.

Г-н Касабов, да се върнем отново на това което се случи в пленарна зала миналата седмица. Какво се случи всъщност?

БСП вкара закон за социалните осигуровки и в него ясно и категорично се настоява за преизчисляване на пенсиите. И понеже това е част от нашата програма, ние от Обединени патриоти, ги подкрепихме. И най-вече това бяха НФСБ, ВМРО, от Атака почти нямаше хора. Но въпреки пламъка и жартта, в един момент се оказа, че точно 20 гласа не стигнаха, за да мине закона. Тези 20 гласа бяха от групата на БСП. Просто пак бяха направили сметките и измамиха българския пенсионер. От тяхната група гласуваха 60 души, а те са 80 депутати. Пита се в задачата какво се случи? Ами това, което се случи през 2016 година. Както се казва – ние сме за борбите, само че, ако може да не се явяваме, а само ще огласяваме колко сме силни, могъщи, но дойде ли време да се борим, да устояваме социални интереси, тях ги няма. Което е жалко! Това е последователна гавра с бедния пенсионер. Не зная защо медиите не отразиха дебата, който продължи цял ден. От тупане в гърдите на голяма част от депутатите им посиняха гърдите. Но резултат няма, защото явно такава е директивата. Каква е тя – колкото по-гладен е българският пенсионер, толкова повече ще бъде експлоатиран от тази социална партия. Това е девизът. И това е голямата драма на България, бих казал и на българския пенсионер.

Мислите ли, че ако всички депутати от Атака бяха в залата и гласуваха, промените щяха да бъдат приети?

А, там питайте вече питайте лидера им. Не мога да ви кажа, в крайна сметка аз не съм психолог на колегите от Атака. Може би имат някакви личностни проблеми, нямам идея.

Ако трябва да обобщим, мислите ли, че може да има някакво договаряне, да не бъде отразен този дебат? Може ли да наречен случилото се информационно затъмнение?

Вижте, големият проблем е, че в момента никой няма интерес да вдигне пенсиите. А защо медиите не отразиха това което се случи - може би имат задачка. От кого - можем само да се сещаме. Какво се случва в медийното пространство, това е друга, много голяма тема.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Вижте едно време как са живяли пенсионерите (1986 г. при предшествениците на БСП, когато уж се полагали такива невероятни грижи за пенсионерите):„ ... Пенсията ми е 60 лв. Всеки месец плащам за тока, за парното, за стълбището, внасям по 28 лева за изплащане на апартамента, идват да искат пари от Отечествения фронт, от Червения кръст и каквото остане - с него трябва да живееш. ... Купуваме за храна виж още ›› повече мляко, рядко месо, а и то не е винаги качествено, зарзаватът е скъп, всичко е скъпо, не достига...“ Повече вижте на блога на Киселец -Статията се казва „Ние нямаме село“
  • Дарина Стойчева 1 Дарина Стойчева преди 3 седмици Профил на трол?
    Почна вам г-н Касабов. Беше ми шеф в ефирната телевизия в Бургас. Мога да кажа много за него. Беше много отдаден на работата като директор на новини. Погрижи се за техниката, за хората и всичко това с едино много спокойно и мило отношение към подчинените си. Към тези, които се опитваха да пречат на истинската журналистика и изобщо на истината беше звяр. Ето тогава, той се бореше с всички сили. Смя виж още ›› там, че който работи с него е късметлия. Като политик смятам, че е от малкото, които реално се борят за да подобрят положението на най-слабите в България.