Валентин Касабов: БСП за пореден път се подигра с българския пенсионер

12213
Валентин Касабов: БСП за пореден път се подигра с българския пенсионер
Снимка: БГНЕС

Валентин Касабов е завършил специалност „българска филология“ и работи като журналист от 1984 година. Започва като редактор във вестника на Созопол. След това работи в различни медии, където налага разследващата журналистика като своя запазена марка. Главен редактор е на първия опозиционен вестник „Бряг“. В телевизия Скат работи от 2004 година, като разследващ журналист и водещ на авторското предаване „Паралакс“. Занимава се с политика от 90-те години и е един от основателите на СДС в Бургас. Два и половина мандата е общински съветник в Бургас. Сега е втори мандат депутат в Народното събрание от групата на НФСБ.

Г-н Касабов, кажете ни повече за закона за преизчисляване на пенсиите и защо повечето национални медии не отразиха дебата,който се проведе в парламента?

Не знам. Нямам обяснение. Говорим за големите телевизии, които нищо не отразиха, при положение че БСП вкара закон за преизчисляване на пенсиите. Това е част от програмата на НФСБ и Обединени патриоти. Те преписаха нашата програма, няма лошо, вкараха го този закон в зала. Дебатите бяха ожесточени, но в цялата тази история имаше една огромна измама. За съжаление, медиите не можаха да хванат тази измама. Измамата, която за втори път прилага БСП.

Каква е предисторията?

През миналия мандат на парламента, през 2016 година, когато разглеждахме бюджета, предложихме увеличаване на пенсиите на 300 лева.Тогава Валери Симеонов се срещна с ръководството на БСП, Корнелия Нинова и други и те обещаха да подкрепят тази благородна идея да вдигнем пенсиите на 300 лева. Когато дойде време да се гласува нашето предложение, под влиянието на Нинова, огромната част от БСП напусна залата. И тогава нашето предложение не мина със шест гласа. Поискахме прегласуване с надеждата, че депутатите от БСП ще се върнат в залата. Само шест гласа не ни стигнаха за да прокараме в бюджета закона за тези пенсии на нашите родители. През това време тогавашните депутати от БСП стояха в кулоарите, говориха си по телефоните, но не влязоха да гласуват, защото това беше цялостната политика на ръководството на БСП. Тогавашното и сегашното ръководство е едно и също.

Г-н Касабов, да се върнем отново на това което се случи в пленарна зала миналата седмица. Какво се случи всъщност?

БСП вкара закон за социалните осигуровки и в него ясно и категорично се настоява за преизчисляване на пенсиите. И понеже това е част от нашата програма, ние от Обединени патриоти, ги подкрепихме. И най-вече това бяха НФСБ, ВМРО, от Атака почти нямаше хора. Но въпреки пламъка и жартта, в един момент се оказа, че точно 20 гласа не стигнаха, за да мине закона. Тези 20 гласа бяха от групата на БСП. Просто пак бяха направили сметките и измамиха българския пенсионер. От тяхната група гласуваха 60 души, а те са 80 депутати. Пита се в задачата какво се случи? Ами това, което се случи през 2016 година. Както се казва – ние сме за борбите, само че, ако може да не се явяваме, а само ще огласяваме колко сме силни, могъщи, но дойде ли време да се борим, да устояваме социални интереси, тях ги няма. Което е жалко! Това е последователна гавра с бедния пенсионер. Не зная защо медиите не отразиха дебата, който продължи цял ден. От тупане в гърдите на голяма част от депутатите им посиняха гърдите. Но резултат няма, защото явно такава е директивата. Каква е тя – колкото по-гладен е българският пенсионер, толкова повече ще бъде експлоатиран от тази социална партия. Това е девизът. И това е голямата драма на България, бих казал и на българския пенсионер.

Мислите ли, че ако всички депутати от Атака бяха в залата и гласуваха, промените щяха да бъдат приети?

А, там питайте вече питайте лидера им. Не мога да ви кажа, в крайна сметка аз не съм психолог на колегите от Атака. Може би имат някакви личностни проблеми, нямам идея.

Ако трябва да обобщим, мислите ли, че може да има някакво договаряне, да не бъде отразен този дебат? Може ли да наречен случилото се информационно затъмнение?

Вижте, големият проблем е, че в момента никой няма интерес да вдигне пенсиите. А защо медиите не отразиха това което се случи - може би имат задачка. От кого - можем само да се сещаме. Какво се случва в медийното пространство, това е друга, много голяма тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com