Василева: Има качествена промяна в състоянието на разлива в Бургас

9203
Василева: Има качествена промяна в състоянието на разлива в Бургас
Снимка: БГНЕС

Има качествена промяна в състоянието на разлива от вечерта след инцидента. Предприети са мерки за отстраняването на всички щети. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева относно разлива от бензин в Бургас.

Министърът на околната среда и водите, кметът на община Бургас Димитър Николов и експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите направиха проверка на разлива от бензин по пътя от квартал „Долно езерово” в Бургас за село Братово, предаде "Фокус".

Екоминистърът: Глобата за "Лукойл" трябва да е 5 пъти по-голяма

Наложената на "Лукойл" глоба от 100 хиляди лева за вчерашното замърсяване е малка. Това заяви министърът на околната среда и водите Ив...

Проверката е показала, че се използват специални препарати, бонови заграждения и специални абсорбиращи материали за отстраняване на разлива по повърхността на водата.

По думите на министър Василева не са открити мъртви птици и бозайници след проверка от вчерашния ден. Във връзка с постъпилите сигнали за открити мъртви животни в езерото Вая от страна на еколози, министър Василева отговори, че всеки отделен подаден сигнал, ще бъде разгледан и ще бъдат наложени санкции за всеки един екземпляр.

Вчера е връчен актът на "Лукойл Нефтохим" Бургас. От Министерството на околната среда и водите са наложили предписание на завода за увеличаване на охраната, допълнително видеонаблюдение, както и изискването за представяне на план за действие за справяне със ситуацията. 

Нощна чапла, ларви и възрастни екземпляри на риби и земноводни, както и защитената жаба Сирийска чесновница са открити мъртви в местността засегната от разлива на нефтопродукти край Бургас, съобщиха от Фондация Биоразнообразие, цитирани от bTV. 

Солена глоба чака Лукойл Нефтохим заради разлив на бензин в Бургас

100 цистерни са извозени от мястото на разлива на бензин в Бургас. Четири пъти над нормата е концентрацията на вредните вещества във въ...

Мъртвите птици и риби са открити в близост до защитената местност „Вая”. Територията около разлива е главно място за хранене на гнездящите в защитената местност сиви и ръждиви чапли. Според Фондация Биоразнообразие съществува възможност разливът да е засегнал западните части на „Вая”. В следващите няколко дни ще се проведе съвместна проверка с Българско дружество за защита на птиците, която ще установи има ли други пострадали видове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас