За втори път в Стара Загора майсторски клас на Веселина Кацарова

3406
За втори път в Стара Загора майсторски клас на Веселина Кацарова
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Втори международен майсторски на световно признатата оперна певица Веселина Кацарова започва днес в Стара Загора и ще продължи до 4 септември, когато ще бъде гала концертът на най-изявените участници в него с оркестъра на Държавна опера - Стара Загора, под диригентската палка на Владимир Бошнаков.

Две седмици Веселина Кацарова ще работи в родния си град с младите специализанти върху вокалната техника, стил и интерпретация на ролята. Кандидатите сами определят своя репертоар, с който участват в курса. Паралелно с младите певци ще работи дългогодишният музикален консултант на оперната прима баритонът Николай Ханджиев. Музикалният съпровод е поверен на Светлана Денева. 

Тази година интересът към майсторския клас на Веселина Кацарова е изключително голям, а заявления за участие са подали млади певци от България, Хърватска, Турция, Швейцария, Германия, Италия, Полша, Русия, Украйна, Австрия, Финландия, Гърция, Япония. Прослушването на предварително одобрените кандидати е днес от 14 часа в Оркестровата зала на операта. Участниците ще получат диплом за завършен майсторски клас, а на отличил се участник, определен от маестрата, Държавна опера - Стара Загора, осигурява ангажимент в спектакъл от репертоара на  театъра. 

В първия майсторски клас на мецосопраното в България участваха млади певци от България, Франция, Турция, Румъния, Китай. 

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора, завършва музикалното училище в родния си град през 1984 г. като концертиращ пианист. В периода 1984-1989 учи оперно пеене в Музикалната академия в София при проф. Реса Колева. Веднага след това е назначена като солистка в Софийската опера и балет. Участва в различни концерти и прави първия си грамофонен  запис на операта „Дама Пика“ от Чайковски с Емил Чакъров.

След две години работа в столичната опера и балет постъпва като солист в Операта в Цюрих и става любимка на международната оперна критика. През 1989 г. печели първа награда на Международния певчески конкурс  „Neue Stimmen“ в Гютерсло. 

Големият ѝ възход  като певица започва с участието ѝ в ролята на Танкред от едноименната опера на Росини на Моцартовия фестивал в Залцбург. През периода 1991-1993 е солистка на Виенската Щатсопера, където дебютира с ролята на Розина от „Севилският бръснар“ на Росини. С тази роля гастролира в Гранд Опера Женева (1991), Кралската Опера Ковънт Гардън (1993), Опера Цюрих (1993), Театро Верди Флоренция (1994).

Веселина Кацарова има респектиращ концертен и кантатно-ораториален репертоар, прави десетки солистични концерти в Цюрих, Лозана, Виена, Лиеж, Утрехт, Мюнхен, Дортмунд Опера, Берлин  Концертхаус, Дрезден Земперопера, Франкфурт, Филхармония Кьолн, Париж. Забележителна е дискографията от записи - над 50 компактдиска, DVD, много документални филми са правени за нея.

През 1996 г. печели награда за запис на „Поема за любовта и морето“ на Морис Равел, носител е на награда от фондация „Жармен Мартинели“ за най-добра интерпретаторка на песни. Има много международни отличия и награди, награда Echo за класическа музика 2003, Европейска културна награда, Камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера.
От месец октомври 2016 г. Веселина Кацарова е артистичен директор на Държавна опера - Стара Загора, по покана на директора на трупата Огнян Драганов и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Като артистичен директор има последната дума при определяне на репертоарната политика на театъра, подпомага селекцията на изпълнители и съдейства за участия по света. 

През последните години успоредно с активната си изпълнителска дейност е предпочитан член на жури на престижни вокални конкурси и все по-често я канят да прави майсторски класове за млади оперни певци в различни европейски страни. Както тя сама признава, не може да отделя за такива класове много време, защото все още е активна певица. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com