Адвокат на Цветан Василев обеща трудни въпроси на основния свидетел по делото КТБ

7922
Адвокат на Цветан Василев обеща трудни въпроси на основния свидетел по делото КТБ
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С приобщаване на нови доказателства, включително хиляди разноцветни лепящи листчета с ръкописен текст и цифри, в днешното заседание по мегаделото КТБ, прокуратурата приключи със задаването на въпроси към ключовия си свидетел Бисер Лазов, което тече от няколко съдебни заседания.

"Очаквах днес да приключи прокуратурата, защото главният прокурор го избраха миналата седмица", коментира след заседанието адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов. "По въпросите, които задаваше прокуратурата, много приличаше на това, което съм правил през целия си живот – играене на баскетбол, т.е. тупкане на топката", каза той за току-що приключилия етап на задаване на въпроси от страна на обвинението към свидетеля. От следващото съдебно заседание Лазов ще отговаря на въпроси на защитата. По искане на защитата, съдът предвиди по-голям промеждутък от време до старта на този нов етап на процеса.

Аферата КТБ: Защо прокуратурата не обърна внимание на връзката с "Южен поток"?

Как КТБ е успявала да съществува без протекция от най-високо ниво? Този въпрос поставя неправителствената организация Фондация "Антикор...

"За разлика от прокуратурата, няма да искаме да предявяваме хвърчащи листчета, а ще говорим конкретика във връзка с обвинението", поясни поисканата отсрочка адв. Симеонов и добави: "Ние смятаме да задаваме само смислени въпроси, съществени въпроси. За тази цел е необходима подготовка, много работа, четене, анализиране и съсредоточаване върху самите въпроси. Целта на занятието не е да задаваме въпроси, за да задаваме въпроси, а за да получим съответните отговори и най-вече да ги получи съда".

Запитан дали очаква Бисер Лазов да е толкова конкретен и с добра памет, адв. Симеонов заяви: "Не. Не очаквам, защото очевидно той беше готов за въпросите на прокуратурата и носеше със себе си съответните бележки. Да не очаква от нас това. Ние ще му задаваме въпроси, каквито намерим ние за добре и ще видим дали ще може да отговаря толкова конкретно".

Той определи днешното съдебно заседание като демонстрация – "днес се предявяваха някакви хвърчащи листчета, които нямат нищо общо с обвинението", подчерта юристът и възрази, че беше предявен и документ, касаещ лице, което не е включено в обвинението. Става въпрос за предявеният от прокуратурата бял кариран лист с изписан текст със синя химикална паста към Лазов да направи справка за преводи, за който Лазов обясни, че бил написан от банкера Василев и адресиран към него. "Съдържанието на написаното означаваше да се подсигури информация за конкретен негов партньор", обясни свидетелят и не се ангажира да каже от кога е поставената задача. "Очевидно задачата предполага – какви пари са излезли от негови сметки извън банката като валутни преводи и колко са изтеглени на каса", каза още Лазов, визирайки партньора на Василев като физическо лице и като негови дружества.

Излязоха нови документи в ущърб на Цветан Василев по делото "КТБ"

Нови документи, сред които електронно съобщение с ръкописна резолюция; факс с лепнато жълто листче с ръкописен надпис върху него; бял л...

Друг предявен от прокуратурата документ представлява справка, на която има две малки зелени самозалепващи се листчета с ръкописен текст на едното, гласящ "Бисер Лазов какво ще правиш", а на другото било посочено "31 март 2013 г", за които Лазов обясни, че справката касае годишните резултати за 2012 г. По думите му, резолюцията на тези лепящи листчета гласяла всички нецелесъобразни кредити на конкретно дружество да бъдат погасени до 31 март 2013 година, като Лазов посочи името му. "Това бе предпоследната година преди затварянето на банката, Василев започваше да дава такива резолюции, което кореспондираше с това, което вече обясних в предишни заседания – той припознаваше и възлагаше задачата на най-неподходящите хора, възлагаше им неща, които не зависят от тях", заяви Лазов. Той добави , че няма конкретен спомен кои и колко кредити на това дружество са били погасени.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата да бъде приет друг предявен документ – разпечатка на мейл на английски език без превод с лепящо листче отгоре с резолюция на български език. Прокуратурата искаше да задава въпроси на Лазов по резолюцията от лепящото листче, но съдът не прие, тъй като очевидно резолюцията е свързана с непреведения текст на мейла.

Приети бяха, въпреки възраженията на защитата, три класьора, всеки със стотици разноцветни самозалепващи се листчета с изписани на тях цифри и текстове. Лазов обясни, че на такива листчета касиерите, предоставяйки ежедневната информация за движение на касата посочвали какви суми в брой има в касата за съответния ден. Пазели се в папки-джобове, за да има информация при необходимост или в случай на инвентаризация, за това какви са били касовите наличности в съответния ден, поясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика