X
 
 

Ангелкова реално каза на туристическия бранш да пие по една студена вода заради "Томас Кук"

2532 5
Ангелкова реално каза на туристическия бранш да пие по една студена вода заради "Томас Кук"
Снимка: БГНЕС
За нас е важно да си вършим работата и да показваме какво вършим с факти. Откакто имаме отделно Министерство на туризма, имаме ръст на чуждестранните туристи от 31% и на приходите от тях от 34%. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

До август имаме минимален спад от 0,6% при чуждестранните туристи – над 6 млн., като за трите летни месеца спадът е 1%, а те са над 4 млн. Това обясни Ангелкова, като подчерта няколко пъти пред Нова телевизия, че тази хубава картина е факт, въпреки "създалата се истерия".

"Астрал холидейз" дължи 400 хил. лв. на превозвачи?

Близо 400 хиляди лева дължи „Астрал холидейз“ на превозвачи и организатори на екскурзии в „Слънчев бряг“, преда...

Относно фалита на "Астрал Холидейз", Ангелкова призна, че "Томас Кук" не е регистриран като туроператор в България. Попитана дали това значи, че претенциите ни към британския гигант няма да бъдат уважени – твърдение, което изрече и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който отдавна е в политическа война с Ангелкова, министърът на туризма отговори, че "Томас Кук" има договор за представителство с "Астрал Холидейз". И продължи с твърдение, че няма изискване "в нито едно законодателство" да се прави застраховка, която да обезщетява подизпълнители на "Томас Кук" – туроператори и хотели. Застраховани са само крайните клиенти – туристите.

Ангелкова подчерта, че заради "Томас Кук" е започнал дебат за законови промени – или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката „Отговорност на туроператора, или да се взема процент на оборота като предпазен механизъм. Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1,4 млн. лева, добави министърът на туризма.

Как държавата може да помогне на туроператори, които фалитът на "Томас Кук" сега завлича? Ангелкова отговори, че имало ангажимент да се съдейства на хотелиерите в рамките на възможностите на Министерството на туризма. Освен това се събирал опит и от други държави. Министърът на туризма напомни и, че всеки сключва договор със съответните рискове към момента на сключване. Тя заяви, че по българското законодателство няма механизъм за намаляване или опрощаване на ДДС – мярка за помощ, за която се заговори, че ще бъде приложена в Гърция заради фалита на "Томас Кук".

Все пак министърът на туризма посочи, че всеки бизнес, считащ се за ощетен в България, следва да си регистрира претенциите като кредитор към "Томас Кук" в съответната държава, откъдето идват туристите, заради които сега не са платени пари, за да може да влезе в масата на несъстоятелността.

Румен Драганов: Общите щети след "Томас Кук" може да надминат 100 млн. евро

Щетите от фалита на туроператора "Томас Кук" за България може да са много по-големи, отколкото си представяме. Българската хотелиеро-ре...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  "Лакому дупе кръв сере" - народна мъдрост . Сега дебеловратите хотелиери май че ще проумеят какво значи "Сра маца в каца" . Дано продажните ни управници не стоварят на гърба на нас обикновените (простосмъртни) българи да им плащаме сметката !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  До VIP Ивайло Ачев - откакто по някаква глупава заповед кьопавите програмисти ограничиха втори коментар (с new_ajax), коментарите драстично намаляха, след което намаляха и посещенията в сайта ! Та вашия чорбаджия не ги ли следи тези данни или е баламурник и ви плаща за ала бала ?
 • Едно малко уточненийце.... 3 Едно малко уточненийце.... преди 4 месеца Профил на трол?
  РОЗОВИЯ ПЕЛИКАН каза:Туристическия бранш да пие по една студена вода заради "Томас Кук"...т.е. да духа супата...какво значи тук някъв си туристически бранш???Нали в каца с мед бъркам аз с дългия си нос...дреме ми на шундата за останалите....
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  До Баш VIP рИдактУрът на actualno.com Ивайло - откакто по някаква глупава заповед кьопавите програмисти ограничиха втори коментар (с new_ajax), коментарите драстично намаляха, след което намаляха и посещенията в сайта ! Та вашия чорбаджия не ги ли следи тези данни или ви плаща за ала бала ?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ГРОБарските туристически успехи - цяло лято по морето висяха табели "Свободни стаи" ! Сега туристическата мутреса да не натресе ние обикновените българи да плащаме масрафа на ЕДРИТЕ хотелиери с големите златни ланци (нейните туристически мутри) !