Австрийски вестник обърна внимание на Ковачки с оглед приоритетите ни за чист въздух

2503
Австрийски вестник обърна внимание на Ковачки с оглед приоритетите ни за чист въздух
Снимка: БГНЕС

Представянето на приоритетите на Българското председателство пред ресорните комисии на Европейския парламент привлече в огромна степен вниманието на германските и австрийските медии.

Основна тема на публикация на германското издание на австрийския Der Standard се оказа темата за използването на въглища. Тя беше засегната при изслушването на българския екоминистър Нено Димов. На него му беше припомнено, че България подкрепи Полша в обжалването на новите екостандарти за ТЕЦ-овете на въглища, които изискват по-ниски нива на отделяни от предприятията вредни вещества, а Димов се оправда, че България го прави, защото имало процедурни нарушения при приемането на стандартите т.е. ние искаме всичко да е юридически изрядно.

България подкрепя Полша в иска срещу новия екорегламент за ТЕЦ-овете

България ще подкрепи Полша в обжалването на решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи (ТЕЦ). Това заяви ...

Тази теза, обаче, явно не е приета от Der Standard, който публикува статия за връзката между структури на организираната престъпност, сивата икономика и въглищната индустрия. За пример е дадена приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол", който сега се управлява от Христо Ковачки.

Според австрийското издание, цитирано от Агенция "Фокус", "корените на злото" са в периода на мащабните приватизации в периода между 2001 и 2008 година. Тогава 19 компании, опериращи в областта на добива на въглища, производството на електроенергия и топлоенергия в България, се свързват в тайна мрежа, пише в статията. В наскоро завършен доклад, организацията Greenpeace обръща внимание на тези структури, изпирането на пари и огромните щети върху околната среда, които са пряко свързани с въгледобивната промишленост в България.

Въпреки че корпоративният конгломерат, състоящ се от 19 компании, на хартия принадлежи на чуждестранни собственици, той "очевидно е свързан с една или повече български банки", се казва в доклада на Greenpeace, като там се посочва директно името на Ковачки. "Въглищната империя" е силно задлъжняла и има загуби от еквивалента на почти 200 милиона евро. Дължимите данъци и неизплатените възнаграждения на служителите им възлизат на не по-малко от 113 милиона евро. Но въпреки това властите в София бездействат, отбелязват от Greenpeace.

Според зелената организация обаче проблемите не свършват дотук. Тя твърди, че мините в България, които са едни от най-големите замърсители в Европа (друг доклад на Greenpeace по въпроса вижте ТУК), все още получават солидни субсидии за предоставяне на предполагаема "ефективна енергия". Същевременно фотоволтаичните централи и вятърните паркове в България получат с 15% до 30% по-малка финансова помощ от операторите на електроцентрали, работещи с въглища.

Според Нено Димов България винаги е била против по-чист въздух, за да пазим ТЕЦ-овете*

България винаги е защитавала развитието на въглищните централи, но при последното гласуване на евродирективата за по-строгите екостанда...

Der Standard беше изданието, което отразяваше доста често позиции на банкера Цветан Василев и истории около него, докато той беше силният човек в българския банков сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика