Евродепутати атакуваха Нено Димов заради Пирин

1428
Евродепутати атакуваха Нено Димов заради Пирин
Снимка: БГНЕС

Тежко изслушване по различни теми, свързани с околната среда, имаше днес (24 януари) екоминистърът Нено Димов в ресорната комисия на Европейския парламент. Обект на критики станаха както предизвикалият протест план за управление на национален парк "Пирин", така и вижданията на министъра, че глобалното затопляне е мит.

ВИЖТЕ ВИДЕО (стартът е от 11:00 часа, може да се премести с настройката за плъзгане и работи най-добре на Internet Explorer)

И Нено Димов не се притеснява от протестите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че не притеснява от протестите: "Не се притеснявам от протестите срещу втори л...

"Има много групи сред населението, но и неправителствени организации, които се страхуват, че качеството на този национален парк чрез планирано строителство ще бъде унищожено. Знаем, че казвате, че това са само 2% от защитената зона, и подчертавате, че става въпрос само за строителството на въжен лифт. Но ако се погледнат плановете вътре въобще не се споменава лифта, а става въпрос за инфраструктурата, изграждане на писти, реконструкции и т.н.", посочи социалдемократката Карин Каденбах от Австрия, цитирана от bTV.

Тя допълни, че възможността за водохващания в 42% от парка може да се използва за съоръжения за изкуствен сняг и други, които противоречат на европейското право.

"Задавате ми въпрос, който е свързан с националната политика и няма връзка с председателството на ЕС", отвърна Нено Димов. По думите му няма нарушения на законите, а по отношение на водохващанията "говорим за вода до гражданите и не може да има двоен аршин".

Още по-остра реакция предизвикаха старите изказвания на Нено Димов, че климатичните промени не са резултат от действията на човека и внушенията в тази посока са "измама за трилиони". "Съмнението Ви в климатичните промени е малко шокиращо. Като че ли не се доверявате достатъчно на ЕС и на научните доказателства, които всеки ден показват климатичните изменения…", коментира испанската социалдемократка Соледад Кабезон.

Димов ще търси баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие

"Ще търся баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие." Това каза министър Нено Димов по време на учредително...

Съпартиецът ѝ Тимо Вьолкен е по-краен: "Аз съм честно казано шокиран от дебата, който в момента наблюдавам. Според мен не е достатъчно да се заявява, че има консенсус по климатичните промени и само да се казва, че това е добре като председател на Съвета. Това е твърде малко като политическа позиция. Вярвам, че всички ние в тази зала сме убедени, че в науката има консенсус за това, че климатичните промени се случват. За ЕС е много вредно с някакви формулировки да поставяте това под съмнение".

На Димов му беше напомнено и, че България подкрепи Полша в обжалването на новите екостандарти за ТЕЦ-овете на въглищата. Последва и логичният въпрос: Как това съвпада с обявените вече екоприоритети на Българското председателство? Не виждам по никакъв начин това, че качеството на въздуха е основен приоритет на България и оспорването на един акт заради процедурни нарушения, отвърна българският екоминистър.

Нено Димов обаче е непреклонен в своята позиция: "Не е маловажно, когато се постигне политически консенсус. Науката не борави с думата "консенсус", но политиката борави. В политиката "консенсус" е ключов инструмент за постигане на определени цели. Това е изключително важно. Ако няма консенсус, тези цели ще срещнат опозиция. При науката не можем да поставим тази дума, защото науката е търсеща. Тя се изправя пред предизвикателства и това й е ролята. Ако тя стигаше до консенсус, нямаше да върви напред".

Димов беше попитан и какво ще предприеме Българското председателство относно чистотата на въздуха. Чуха се гласове с искане да се вземат мерки и без да се прави ново законодателство. Българският екоминистър отвърна, че му се иска да се адресира повече върху Западните Балкани, макар те да не са част от ЕС.

"Най-зеленото правителство": Една керемида в повече няма да има в "Пирин"

По-зелено от нашето правителство няма. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. "Вчера в европарла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика