БАБХ не обясни какво точно причинява фипронила, можело да има още яйца по магазините

5298
БАБХ не обясни какво точно причинява фипронила, можело да има още яйца по магазините
Снимка: Pixabay

Производството на яйца в консорциума "Агробизнес" засега няма да спре, но е спрян износът към търговски вериги. Припомняме, че вчера (14 септември) стана ясно, че от ферми на "Агробизнес" са доставени яйца за търговски вериги в България. А от БАБХ уточниха, че след проверки на произведеното от консорциума ще бъде решено какво количество от яйцата да бъде отново пуснато за консумация.

Още вчера (14 септември) управителят Ивайло Къдрев поясни, че завишено количество фипронил е регистрирано в една партида. Тя е спряна, като в момента фирмата се опитва да установи каква е причината. Той уточни, че фирмата му работи с клиенти в цяла България. И подчерта, че откритото количество фипронил е десетки пъти по-малко, отколкото е опасната граница. Къдрев, който по професия е ветеринарен лекар, добави, че все още в световен мащаб не е доказано със сигурност какъв е ефектът.

Лидл България изтегли от магазините си яйца, вероятно заразени с фипронил

След като по-рано днес стана ясно, че в България са открити яйца, заразени с фипронил, от Лидл България (LIDL) излязоха с официална поз...

Досега няма данни дали фипронилът причинява хронични ефекти върху човешкото здраве. Според някои оценки с откритото количество фипронил човек трябва да изяде поне 300 яйца за една седмица, за да окаже веществото влияние на организма му. При натравяне с веществото симптомите са следните - замаяност, главоболие, потене, дори повръщане.

Мерките от страна на държавата

От Здравното министерство предупредиха, че въпреки мерките може да има единични бройки яйца, които все още може да са в рамките на търговската мрежа. Иначе яйцата с повишеното количество фипронил са от партиди 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003. Припомняме, че установеното количество е 0,027 милиграма фипронил на килограм, което е над позволената граница от 0,005 милиграма, но е далеч от опасното за здравето според европейските здравни власти ниво от 0,072 и повече милиграма фипронил на килограм. Точно това подчерта и зам.-директорът на БАБХ Тодорка Янковска-Стефанова пред bTV. Тя обаче заяви, че не може да каже каква е изгодата от това да се ползва фипронил в този бизнес, като се оправда, че и в Европа няма категорично становище.

Най-вероятно е използван препарат не по правилата. Не може да се каже точно колко яйца има от тези три ферми, може да има и в много малки магазини, призна пък Кремена Стоева, началник отдел "Контрол на храните" от БАБХ пред БНТ. Тя уточни, че в самия склад на "Агробизнес" са открити 152 000 яйца, в друг за търговия на едро е имало 109 000 яйца, а във фермата на консорциума е имало над 100 000 яйца. Стоева не можа да каже и откога са се разпространявали яйцата в търговската мрежа.

Откриха български яйца, заразени с фипронил

Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. Засечените количества от веществото са под живото...

Не препоръчваме консумация на тези яйца. По отношение на търговските отношения не съм компетентна да отговоря, в но във всеки магазин с касова бележка би трябвало да приемат яйцата, заяви Стоева и посочи, че всички търговци съдействат на властите и дори сами изтеглят яйцата от съответните партиди.

Председателят на "Активни потребители" Богомил Николов призова за разследване, за да се установи какъв дезинфектант е използван във фермите на "Агробизнес" и най-важното – откъде идва. Ако източникът се окаже един за цяла Европа, може да сме яли с години такива яйца, добави той и веднага уточни, че щял да продължи да си закусва яйца, защото въпреки всичко нивото на фипронил е далеч от опасното.

Стана ясно също така, че държавата научила за заразените яйца в България от една от големите вериги. Вчера (14 септември) българските власти са изпратили нотификация до Европейската комисия, с която са я информирали за нарушението у нас, уточни д-р Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че фипронилът се използва в препарати, с които се третират домашни любимци против паразити - например "Фронтлайн".

Яйчен меланж с фипронил открит в България

От Европейската комисия по системата за бързо предупреждение е получено съобщение за партида замразен яйчен меланж, замърсена с фипр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика