Бизнесът в паника: Държавата спря

6656
Бизнесът в паника: Държавата спря
Снимка: БГНЕС

Държавата спря! Това сигнализираха разтревожени предприемачи пред “24 часа”. И попитаха има ли право чиновниците да спрат да работят с обяснението “извънредно положение”.

Бизнесмен се оплака, че не получава нито разрешения, нито забрани, нито отговори от различни служби, сред които ВиК, пожарната и районни администрации в София. Само един от проектите му за нов обект бил за над 20 млн. лв. Бавели се документи, за да може да получи разрешение за строеж.

Друг предприемач сигнализира, че за обект, чийто наемател е от 4 години, е получил отказ за удължаване на договора, каквото по принцип се правело всяка година. Навсякъде чиновниците се оправдавали с извънредното положение.

Професор Вучева пита: Кой на кого помага чрез бюджетните пари

Неуместно е предоставянето на 500 млн. лева чрез Българската банка за развитие, тъй като тя няма вече нищо общо с първоначалния си зами...

“Уместно ли е да се отлагат и спират дейности заради коронавируса? Не трябва да се пречи на хората, които въпреки ситуацията искат да развиват бизнес. Държавата спря, а сега е моментът да се придвижат проектите, за да може след кризата да се реализират и ударът върху бизнеса да е по-малък”, заяви бизнесменът и предложи да се разкрие специален телефон за сигнали като неговите, за да може хората да получават информация как да получат нужните документи и услуги.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че работата на районните архитекти не е спряла, но според Закона за извънредното положение сроковете по административните производства спират, докато то не бъде отменено.

Относно договора за наем от Столичната община обясниха, че по принцип удължаването трябва да мине през решение на общинския съвет, който обаче в момента не заседава. Защо трети месец въпросният договор не е удължен, трябвало да отговори районната администрация.

Собственичка на малък бизнес към властта: Докато ние си броим стотинките вие ни се подигравате

От “Софийска вода” заявиха, че са спрели присъединяването, следвайки заповедите на здравния министър за спиране на строителството и на кмета на София да се работи само ако има аварии и довършителни работи. Екипите на “Софийска вода” работят активно с клиенти по приемане на отчети, справки по телефона, смяна на партиди, сигнали за аварии и др.

Собственичка на малък бизнес към властта: Докато ние си броим стотинките вие ни се подигравате

Людмила Тончева, собственик на козметичен салон в Русе, зададе чрез профила си във Фейсбук няколко въпроса към министър-председателя Бо...

Всъщност гневът на бизнеса и подозренията, че администрацията използва извънредното положение като оправдание да не работи, доведоха до много рязко ускоряване на т.нар. електронно управление. Министерства, агенции и общини бързо въвеждат дистанционни услуги

В министерството на транспорта и агенциите към него някои от дейностите, при които има струпване на хора, са прекратени. Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” например не провежда от 16 март изпити за шофьорска книжка за 14 дни. В енергетиката бе удължен срокът за плащане на сметките за ток на 20 дни. Документите могат да се подават онлайн.

В Министерството на икономиката не е предвидено засега удължаване на срока по отворените процедури по програма “Иновации и конкурентоспособност”. Допуска се при извънредни обстоятелства да се разреши спиране на изпълнението на проект, но за не повече от 2 месеца.

Агенцията по кадастъра не е затворила нито едно от гишетата за издаване на скици и удостоверения за имоти. По електронен път се издават имотни скици.

Пътната агенция също не е затворила областните си представителства, нито помещенията си по ГКПП-тата, тъй като в тях се намират терминали за плащане на пътни такси.

БСП пита: Олигарсите или дребния и среден бизнес подпомага държавата (ВИДЕО)

От БСП изразиха притеснение дали парите, които отделя държавата за подкрепа на бизнеса, ще стигнат до малките и средни фирми, които сег...

Не се бавят преписки, само е удължен до 13 април срокът за монтиране на бордови устройства в камионите и автобусите, който изтича на 27 март. Преди два дни АПИ пусна имейл за заявяване на услуги.

Професор Вучева пита: Кой на кого помага чрез бюджетните пари

НСИ отложи сроковете, в които фирмите трябва да подават годишните си отчети - до 30 септември. Сега заради извънредното положение отпада и изискването за електронен подпис

В екоминистерството работата продължава без прекъсвания. По програма “Околна среда” не се очакват отлагания. Възможно е единствено да се забавят строителните проекти на някои ВиК обекти.

В Държавната агенция по метрология и технически надзор се спря приемът на заявления, жалби, сигнали и други документи на място в деловодствата. Но се приемат по електронен път на damtn@damtn. government.bg или чрез лицензиран пощенски оператор.

Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето как го правят съседите ни

През тази седмица се очаква постановлението за държавната помощ за българския бизнес заради коронавируса. Това стана ясно от думите на ...

Министерството на финансите призовават заявления за услуги, сигнали, предложения, жалби и протести да се пускат чрез https://edelivery.egov.bg/. Но остава и възможността за подаването на документите в приемната.

НАП работи и насърчава бизнеса да подават декларации и да правят справки онлайн чрез ХИК или електронен подпис. Единствено са спрени консултации, които данъчните даваха досега веднъж седмично в приемните си.

В Столичната община до дни ще има нов, удобен и лесен за ползване портал, в който на едно място ще са събрани всички възможности, които общината предоставя. Сега списъкът с дейностите може да се намери на адрес: https://usl.sofia.bg/ePortal/.

През интернет могат да се платят и местни данъци и такси.

Още: "САЩ вече е убедително номер едно по болни от коронавирус, в Китай няма нов случай за 24 часа"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика