Бойко Борисов предлага план с 4 точки за КТБ

40896
Бойко Борисов предлага план с 4 точки за КТБ
Снимка: БГНЕС

План с 4 стъпки за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ) предлага лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Идеята е консултирана с банкери и икономисти. Борисов е ползвал и 10-годишния си опит като кмет и премиер и е убеден, че предложенията му гарантират стабилност на българските банки, информира в. "Преса".

Ето какво предлага бившият премиер:

Според депутат от БСП ситуацията около КТБ може да се тълкува като държавен преврат

Някои от финансистите специалисти, прозряха в ситуацията около Корпоративна търговка банка (КТБ) една възможност за по-скоро сваляне на...

Първо. Заради накърнената репутация на БНБ незабавно трябва да бъдат сменени управителят и подуправителят, който отговаря за банковия надзор - Иван Искров и Цветан Гунев. Изключително важно за запазване на доверието в цялата банкова система е ръководството на БНБ да поеме отговорност за случилото се в КТБ.

Второ. Няма нужда от специален закон за КТБ, тъй като ние имаме много добър закон за банковата система, съобразен с европейската практика, който гарантира влоговете до 100 000 евро. Това е прагът на разумния риск, който всеки гражданин приема, когато влага парите си на по-висока лихва.

Трето. Едновременно с оставката на ръководството на БНБ, спазвайки законовите норми, трябва да се отправят покани към акционерите на КТБ и да им се предложи вариант за спасяване на банката, така че да бъдат избегнати каквито и да било съдебни искове впоследствие. Ако се окаже, че нещата в КТБ са поправими, че акционерите искат да я изправят, и тук имам предвид Оманския фонд, който е с много добра репутация в света и ние не бива да я нарушаваме, тогава пак да действаме според закона.

Четвърто. Поради опасенията, че в КТБ са се вършили нередни неща, че има мръсни пари, че са отпускани заеми в огромни размери, и съмненията, че банката е източена, изпратих писмено предложение до главния прокурор, НАП и Комисията за конфискация на незаконното имущество да поставят под запор активите на банката. Целта е да не могат да бъдат извършвани действия за прехвърляне, продаване или фалшифициране на данни през този „мъртъв период“, докато квесторите работят в банката.

Директорът на КТБ не обжалва гаранцията си, счетоводителките и касиерката ще обжалват

Оставените с определени мерки за наблюдение от страна на властите касиерка Маргарита Петрова и счетоводителките Борислава Тренева и Мар...

След като всичко това бъде направено, има два пътя, обяснява Борисов. Той допълва:

Единият - банката се оздравява и не се налага държавата, респ. бюджетът, да се намеси. Гаранционният фонд покрива влоговете до 100 000 евро, останалите суми стават задължение на банката, която след оздравяването ги покрива. Системата се стабилизира и всичко си продължава плавно и равномерно. Държавата не се намесва.

Вторият - ако КТБ не се стабилизира, тогава активите й се прехвърлят към друга банка, която поема и лошото, и доброто. И след съответните търгове и продажби на тези активи се покриват депозитите над 100 000 евро. И пак не се налага държавата да се намесва. Хората с такива влогове няма да могат да си ги изтеглят днес или до края на годината, но аз гарантирам, че през следващите години  ще успеят да си вземат парите, обяснява бившият премиер.

Така че да няма никой ощетен. Е, ще си платят за гяволъка за по-високи лихви, но е гарантирано, че все един ден ще си получат стойността на депозита. Може да не могат да го изтеглят наведнъж, но ще го получат. Разбира се, след като минат проверки през НАП и данъчните. Важното е да бъдат спасени предприятията, които държат парите си в КТБ, за да не се стигне до фалити и хора, които да останат без работа. Притеснява ме, ако се стигне до разпродажба на фирми и икономически структури за жълти стотинки. Защото аз искам бюджетът и държавата да имат пари, а не да ги губят по елементарен начин.

След три месеца може да има план за спасение на КТБ от Оман

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери от българската Кооперативна търговска банка (КТБ) правят опити да стабилизира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика