Бюджетът за пенсии, безработица и детски е ясен, ГЕРБ подкрепи предложение на БСП

4695
Бюджетът за пенсии, безработица и детски е ясен, ГЕРБ подкрепи предложение на БСП
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г., който и работодателите, и синдикатите отхвърлиха. Той предвижда по-висока вноска за пенсия, с близо 500 млн. лв. повече пари за пенсионерите и по-труден достъп до обезщетения за безработица. Работодателите възразяват върху административно заложения ръст на минималните осигурителни доходи, а синдикатите - заради недостатъчния според тях ръст на доходите.

От БСП и ДПС поискаха повече пари за консолидирания бюджет на ДОО, но и двете предложения бяха отхвърлени. БСП искаше увеличение с 900 млн. лева, а ДСП - само с малко над 100 хил. лева. Искането на червените беше за повече пари за пенсии, покривани от държавния бюджет и от ДОО, както и за социални помощи. Така консолидираният бюджет на ДОО остана малко над 11 млрд. лева.

НС прие и бюджета за пенсии, опозицията го нарече "бюджет на фалшивите новини"

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа "за", 86 против ...

Според бюджета, държавната помощ за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст ще се увеличи от 340 лв. на 380 лв. БСП поиска увеличение до 510 лева т.е. да има обвързване с минималната работна заплата и да не бъдат давани пари за неща като безсмислено "саниране", но това предложение не беше прието. Предвижда се и от 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1.126 на 1.169, т. е. с 3.8 на сто.

Според приетия днес (29 ноември) бюджет минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се увеличи от 1 януари от 7.20 лв. на 9 лв., като не беше прието предложението на БСП обезщетението на ден да стане 12 лв. От същата дата се определя дневен максимален размер на обезщетението 74.29 лв. Променят се изискванията за придобиване право на парично обезщетение за безработица. Предвижда се това право да имат хората, които са се осигурявали за безработица 12 от последните 18 месеца преди прекратяването на осигуряването. Досега се изискваха 9 месеца от последните 12.

От 1 юли 2018 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2017 г., ще се преизчислят с новия процент за година осигурителен стаж, което ще ги увеличи с 3.8 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши до 207,60 лв. - дотогава ще е 200 лв., а социалната пенсия за старост ще стане 125.58 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход – 910 лв., макар БСП да искаше увеличение с 200 лева. Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2018 г. се предвижда да стигне 362.97 лв., което е с близо 20 лв. или с 5.5% повече в сравнение с 2017 г.

МС прие законопроекта за бюджета

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. С проекта се предлага обезщетението з...

През 2018 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9.454 млрд. лв. – с 478.6 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.

От 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се увеличава с един процентен пункт и става 19.8% за родените преди 1 януари 1960 г. От тях 11.02% са за сметка па работодателя, а 8.78% - от работника. За родените след 31 декември 1959 г. се предвижда размерът на осигуровката за фонд "Пенсии" да е 14.8 на сто.

Рамо за БСП и ДПС

БСП и ДПС опитаха да променят размера на минималния осигурителен доход за тютюнопроизводителите и регистрираните земеделски производители - да бъде 330 лева, а не 480 лева, както предложиха управляващите. БСП възропта, че ДПС се грижи само за тютюнопроизводителите и има кръгове от Движението, които са се обогатили от субсидии да се спре производството на тютюн и за тях минималният осигурителен доход трябва да е 510 лева, но този минискандал не доведе до нищо и предложенията не бяха приети. Беше обаче прието предложение на депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова, подкрепено и на ниво "комисия" - минималният осигурителен доход за регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители да стане 350 лева. БСП искаше и максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, а не да е 2600 лева - и това не беше прието, като депутатът от БСП Таско Ерменков обясни, че управляващите не искали да се отчитат за доходите си пред държавата и да плащат осигуровки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика