България срещу Испания: У нас е по-евтино, ако караме на хляб, картофи и Coca Cola

47449
България срещу Испания: У нас е по-евтино, ако караме на хляб, картофи и Coca Cola
Снимка: Actualno.com

Помните ли във времената около зачеването на Интернет и преди Facebook дори да се появи като гладен поглед в очите на „баща си” Марк Зукърбърг нашите баби и дядовци обикаляха цяла София, за да купят „по-евтинко” необходимите за съществуването на всяко домакинство важни продукти? На първо място, естествено, беше Насъщния. Следваха и куп други „насъщни неща” – такива, без които няма как „Рънътъ да прай бурбътъ” (бел. ред. – Храната да прави борбата).

Ние пораснахме, бабите и дядовците ни остаряха и грохнаха и дойде нашият ред да се съобразяваме от кой магазин да купим „насъщното”. Отвреме навреме дори даваме по едно ухо на приказките от „телевизора” как живеем зле, но у нас поне е по-евтино, отколкото в пустата Европа – нали Европейският съюз още го считаме за нещо друго, нещо, към което не принадлежим, макар да сме вътре вече 8 години.

Европейският съюз разхищава по 22 милиона тона храни на година

Европейският съюз пилее по 22 милиона тона храни на година, като в тази насока Великобритания е първенец, предаде Ройтерс, като цитира ...

И тъй като по природа някои от нас, като например авторът на тази статия, са крайно недоверчиви и следват предимно девиза „Око да види, ръка да пипне”, решихме да видим колко по-евтино е в България спрямо „западната цивилизация”. За целта направихме сравнително проучване между цените на основни храни и напитки в България и Испания, което всеки потребител с поне малко „бабешка” стръвност би могъл да направи при удобна възможност.

Избрахме Испания, защото според мнозина именно тази държава като манталитет и социални особености импонира много на България. Отделно по програмата "55+" за екскурзии на възрастни хора най-голямата група гласоподаватели в България могат да се уверят в думите ни. Избрахме я и защото при избухването на световната икономическа и финансова криза тя влезе в групата на държави, наред с Гърция и Португалия, с които и сегашният ни министър-председател Бойко Борисов много обича(ше) да ни плаши – искаме ли да стане и у нас както е „там”. Всъщност искам – вижте и защо в по-долните редове. Преди това обаче предупреждавам, че нашето проучване не претендира да е всеобхватно, икономическо изпипано, учебникарски перфектно. Сравняваме видяното в може би най-голямата испанска търговска верига „Меркадона” в град Фуенхерола, близо до Малага и в две популярни вериги в България, чиито имена няма да упоменаваме, като вземаме възможно най-ниските цени на съответните продукти, видени по щандовете в периода 9 - 15 август, 2015 година. Не упоменаваме имената на веригите в България, защото, за да е абсолютно точно и коректно едно такова проучване, трябва да има сравнение с цените във всички вериги на българска територия, а ресурс за това все още нямаме. Считаме обаче, че видяното в София в две вериги магазини – едната от топ 5 на най-популярните, а другата малко след челната петица, е достатъчно показателно за достоверна картина. Не задълбаваме и в сравнението на качеството на продуктите. Причината – то е субективна величина, която не може да бъде представена писмено. Но отново сме убедени, че ако поставим два сравними продукта пред собствениците на която и да е търговска верига от хранителния бранш в България и от „Меркадона”, без да уточняваме кой продукт откъде сме го взели, 99,99% ще предпочетат този от „Меркадона” след като опитат и двете възможности.

Последно важно уточнение - сравняваме само абсолютни стойности, не и покупателна сила. Не искахме да се отчайваме, ако изчислим колко хляба можеш да си купиш с минималната заплата у нас (380 лева) и колко с минималната в Испания (650 - 760 евро според сектора).

Основни продукти и малко напитки

Докато правихме самото проучване, стигнахме до следния извод как можем да сме по-добре – яжте хляб и пийте Coca Cola. Защото кажи-речи само тези два продукта от импровизираната ни категория "Основни" са по-изгодни в България, отколкото в Испания. С две важни уточнения – първо, до каква степен в България се ползва фуражна пшеница при направата на хляба, а не само хлебна пшеница и второ - в Испания Coca Cola се прави със захар, докато у нас – с глюкозо-фруктозен сироп. Той е около 75% по-сладък от захарта, придобива се от царевично нишесте, по-евтин е и е по-траен от захарта. Преди четири години, заради проучване на Словашката асоциация на потребителите, избуха сериозен спор какви са последствията за здравето от прекомерна консумация на глюкозо-фруктозен сироп – всеки може да се осведоми и да си извади сам заключенията, щом има умственият капацитет да стигне до този материал.

Продуктите, които НЕ трябва да държим в хладилника

Редовно пълним хладилника с какво ли не - дали повече от предпазливост, или защото няма къде другаде да ги слагаме. Ето обаче няколко н...

И така – относно цените. Най-популярната в Испания за хляба е от 1 евро или 2 лева (бел. ред. – използваме валутен курс евро-лев 1:2. Официалният курс на БНБ е 1 евро да се разменя за 1,955 лева). Говорим както за обикновен, „селски” хляб, така и за франзели например. Но за 1 евро можеш да вземеш 3 франзели (bagetas) или 2 по-дебели и дълги франзелки, известни като “barras”. У нас направихме сравнение с хляб „Добруджа” заради грамажа – 800 грама поне. Намерихме го на цени от 99 стотинки и 1,05 лева. Логично 1 килограм брашно в „Меркадона” е 49 евроцента (98 стотинки), а в "нашите" две търговски вериги видяхме брашно за съответно за 79 стотинки, за 89 стотинки, както и такова за 1,14-1,15 лева.

По отношение на Coca Cola сравнението е още по-лесно – 1,10 лева за литър у нас при 1,40 лева в Испания (0,70 евро). В „Меркадона” попаднахме на промоция, при която за 2,200 литра даваш 1,39 евро (2,78 лева), като 200 грама всъщност са гратис.

Доста изненадващо обаче се оказа, че водата в Испания може да е значително по-евтина от тази у нас – независимо от факта колко много минерални извори имаме т.е. собствено производство. В Испания намерихме вода за 12 евроцента на литър (24 стотинки) или 58 евроцента за 5 литра (1,16 лева) при промоция. Иначе в по-малки, квартални магазинчета 5 литра вода достигат и до 1 евро (1,955 лева или хайде да са 2). У нас, в две големи търговски вериги, се натъкнахме на следната картина – 1,99 лева за 5 литра „Бачково”, толкова и за 5 литра „Девин”. Намерихме и 6 литра „Банкя” за 2,59 лева.

БАН се разграничи от твърдения на свой учен за Е-тата в храните

Българската академия на науките (БАН) се разграничи от твърденията на доц.д-р Георги Милошев, че Е-тата в храните водят до промяна на Д...

И докато все пак при водата има леко оправдание в сравененията – промоция, картината става по-мрачна с други основни продукти. 1 килограм сол в „Меркадона” струва 21 евроцента (42 стотинки), докато в България видяхме най-евтина сол за 49 стотинки, а най-скъпа – за 89. 1 килограм ориз в „Меркадона” може да се намери за 64 евроцента (1,28 лева), 68 евроцента (1,36 лева) пък е „дългият” ориз. В България най-евтиният ориз, който намерихме, е 2,89 лева, но по-разпространен е този за 2,99 лева.

Като основни хранителни продукти включваме още картофите и бобът. В „Меркадона” килограм бял боб се продаваше за 1,72 евро (3,44 лева), а кило шарен боб открихме за 1,90 евро (3,80 лева). В София намерихме бял боб в диапазон 4,19 – 4,78 лева за килограм, а шарен за 3,99 – 4,10 лева за килограм. 1 килограм картофи в Испания са 77 евроцента (1,54 лева), докато в България печелим – 79-89 стотинки за килограм.

Продължаваме с олиото и зехтинът. Литър олио в Испания е 1,22 евро (2,44 лева) – 1,48 (2,96 лева), като говорим за царевично олио специално за пържене, тъй като зехтинът е далеч по-използвана стока в иберийската държава. У нас слънчогледово олио открихме за 2,69-2,79 лева на литър. И докато с олиото сравнението не е твърде точно, то при зехтина нещата бяха доста по-ясни. „Екстра върджин” за 1,45 евро за литър (2,90 лева), 3 евро (6 лева) за 3 литра при промоция, иначе 3,50 (7 лева) за 3 литра. В България зехтин „Екстра върджин” се движи при най-ниски цени 12,99 – 13,59 лева за литър, най-високата стойност, която видяхме, беше 19,99 лева за литър. А популярността на зехтина в България заради множеството опити за по-здравословен начин на живот расте.

България е последна в ЕС по лично потребление

През 2014 година България е била последна в ЕС по такъв икономически и социален показател като лично потребление, показва доклад на Е...

Завършваме темата „Основни продукти” с два неизменни такива – мляко и яйца. Литър мляко в „Меркадона” можете да си купите за 82-85 евроцента (1,64 - 1,70 лева). В България намерихме при промоция литър за 1,75 лева, иначе – 1,89 лева – 2,05 лева. Кора с 12 яйца размер L в Испания струва 1,35 евро (2,70 лева), в България намерихме 12 яйца за 5,40 лева! В другата търговска верига в София, която посетихме, имаше кора от 10 яйца за 2,99 лева. Не е зле да знаете, че в Испания се продават и кори с варени яйца - да не се объркате случайно, ако решите да пазарувате от там.

Очаквайте продължението, в което ще се спрем на цените на плодовете, зеленчуците, месото, рибата и някои малко по-екзотични продукти от гледна точка "потребителска кошница".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com