Цената на млякото - кой печели?

9822
Цената на млякото - кой печели?
Снимка: Getty Images / Guliver

Млякото има широк диапазон в цената – от 35 до 65 стотинки. Мляко, което можеше да вземеш и опаковаш, без да се пресече, е между 55-65 стотинки. Това заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Как се формира цената на млякото?

Млекопроизводители блокираха пътя Димитровград - Хасково

Млекопроизводители затварят пътя между Димитровград и Хасково. Причината - изкупната цена на млякото. Според производителя Петър Митев...

Зоров поясни, че мляко за 40 стотинки и надолу се използва за по-нискокачествени продукти като сирена от по-нисък клас. По думите на млекопреработвателя транспортът на литър мляко струва 5 стотинки най-малко, като варира и стига и до 8 стотинки. След това млякото влиза на приемна рампа в предприятието, вари се на ниска температура и на другия ден се пастьоризира. Едно е да се варира на 90 градуса или на 135 градуса. Производствените разходи стават 17-20 стотинки на литър, уточни Зоров. Следва логистиката – 7 до 10 стотинки, за да се откара млякото от предприятието до търговските вериги. Да не забравяме и опаковката – около 20-30 стотинки на литър, каза млекопреработвателят. Той заяви, че кутиите са по-скъпата опаковка. Дотук се получава 1,10 лева, след това слагаме и ДДС – 1,32 лева, посочи Зоров.

След 1,32 лева идват бонусите от търговските вериги – маркетинг и реклама, централен склад. Надценката е минимум 40-50%, уточни Зоров. И беше категоричен – като процент търговските вериги печелят най-много, но едва ли те ще ви кажат така, добави млекопреработвателят.

Какво означава бонус – освен за брошури и реклама, тези пари са за развитие на търговската верига. Формулата за формиране на цената на млякото е 1:3,5. Не е справедлива цената, но е факт, че в България има свръхпроизводство, както и производителите получават по-малко субсидии от Европа. У нас има много препакетиране на продукти и това е груба измама, удряща по истинските млечни продукти, добави Зоров.

Дългогодишни проблеми

Производителите на овче мляко излизат на протест заради ниските изкупни цени

Производителите на овче мляко обмислят масови протести след Георгьовден. За това съобщи пред БНР председателят на Националната ...

Според Зоров управляващите са задържали твърде много на поста му Пламен Моллов начело на Агенцията по храните (БАБХ). Още миналата година имаше оплаквания, например за синия език, но никой не смееше да надигне глас, каза млекопреработвателят. В Димитровград, където имаше протест, проблемът е внос на некачествени продукти и там контрол няма – заради БАБХ, заяви Зоров. При служебното правителство проф. Георги Близнашки беше разписал заповед за освобождаването на Моллов, но дойде новата коалиционна конфигурация. Само Агенцията по приходите си вършеше работата и следваше парите при препакетирането, но без БАБХ това беше невъзможно, подчерта Зоров.

За финал Зоров поиска продуктите, произведени само с българско мляко, да носят български флаг. В Гърция срокът за консумация на мляко е 7 дни – от кравата до потребителя. Търговските вериги обаче са против, защото не можели да си направят логистиката, каза Зоров. Трябва да се помисли и как млякото да стига до децата ни, да се свали ДДС-то на българското мляко, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com