Цената на тока - от големи искания на ЕРП-тата до мълчание на КЕВР за определени разходи

4371
Цената на тока - от големи искания на ЕРП-тата до мълчание на КЕВР за определени разходи
Снимка: Pixabay

Цената на тока и топлинната енергия за бизнеса и битовите потребители би се увеличила с 50 до 60%, ако бъдат изпълнени всички изисквания на производители и доставчици на електроенергия. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след днешното обсъждане на цената на тока за новия регулаторен период (1.07.19 – 30.06.2020).

Иванов изрично уточни, че това не е поносима социална цена и затова КЕВР мисли за увеличение в рамките на инфлацията – 3,48%.

Цената на тока ще се увеличи от 1 юли, обяви КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране реши цената на тока за бита средно за страната да се увеличи с 3.48% от 1 юли. Експертите на...

На днешното открито заседание всички електроразпределителни дружества обърнаха внимание изрично на разходите за енергийна ефективност, които са част от формирането на цената на тока. От ЕВН посочиха, че няма ясни критерии кои видове разходи са икономически обосновани и съответно ще бъдат признати от КЕВР и поискаха КЕВР да реши проблема. Няма и ясен механизъм за предварително набиране на средства за енергийна ефективност. Становището на ЕРП-то беше подкрепено и от ЧЕЗ, и от "Енерго-про", и дори изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обърна внимание и заяви, че за да направиш истински енергийно ефективен един дом, разходите трябва да се плащат с десетки години.

Петър Илиев подчерта и, че за тази година крайните снабдители са повишили прогнозата си с 2,2 млн. мегаватчаса! "Не знам откъде ще вземем енергия, ако се увеличат заявките", предупреди Илиев, който не видя този проблем да е разгледан в доклада за цената на тока на работната група и КЕВР.

Специално от ЧЕЗ Разпределение казаха и, че не са им признати разходи за инвестиции в инфраструктура в размер на 2,7 млн. лева, като това става и през тази година, след като са направени още през 2017 година, но експлоатацията на направеното е почнала през миналата година и затова миналата година КЕВР не е признала тези похарчени средства, но въпросът е защо и сега не го прави. Ако това си остане така, дружеството ще бъде ощетено с 2 години напред, подчерта представляващата ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро Петя Шикова.

От Работната група, съставила доклада с предложение за поскъпване на тока с почти 3,5% не коментираха темата. Вместо това критикуваха позицията на АЕЦ "Козлодуй", че не може да си изпълни заявките от НЕК и да увеличи доставките за свободния пазар, като казаха, че АЕЦ-ът е продал над 900 мегавата мощност на свободния пазар, преди КЕВР да направи изчисленията за регулирания пазар т.е. за домакинствата и бита. Преди това от "Козлодуй" се оплакаха, че са на минус с 400 мегавата през октомври и ноември миналата година заради ситуацията със заявките.

Ръководителят на "Свилоза" намекна много сериозно, че НЕК нарочно прави кризи с тока

Няма нужда да подозирам, цифрите са красноречиви. Има една статистика от 100 години за кой ден и кой час колко ток се произвежда. Истор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика