Чиновник: Колете прасетата сега, за да можете да ги ядете – като дойде чумата, няма да може

6777
Чиновник: Колете прасетата сега, за да можете да ги ядете – като дойде чумата, няма да може
Снимка: Димитър Панайотов

Защо се избиват здрави прасета като превенция срещу африканската чума? Защото, ако влезела чумата, месото нямало да може да се ползва, а директно ще се загробва. Това заяви зам.-земеделският министър Янко Иванов, след като днес изтича гратисният период за доброволно умъртвяване на домашни прасета в Хасковско и Добрич.

През октомври тази година ще има проверка на Европейската комисия как се справяме с африканската чума. Ще се проверява и отчетността по отпусната европейска помощ, каза още Иванов по темата. Той уточни, че за да бъдем считани за страна без африканска чума, трябва 3 години да няма проявление на болестта и това да бъде потвърдено от независим мониторинг.

Какви обезщетения ще получат свиневъдите у нас?

Абсолютно всички стопани на регистрирани животновъдни обекти и идентифицирани животни, съобразно националното ни законодателство, подле...

2,9 млн. евро помощ от ЕС за африканската чума е само един транш, вероятно ще се наложи да поискаме още, добави Иванов пред Националната телевизия. И призна, че голяма част от стопаните в България не са регистрирали прасетата си, което сега поставя огромна въпросителна за бъдещо обезщетение. Припомняме, че досега има само обещание за 300 лева за обеззаразяване на стопанство, където е гледано нерегистрирано прасе.

Сега Иванов заговори за "търсене на механизми за финансова подкрепа" за такива стопани, за да могат да изчистят дворовете си и да почнат наново, визирайки точно въпросните 300 лева. Той призна и, че държавата не се е справила с темата "гледане на прасета по домашно" и още има много дворове, където животните се гледат без никакви мерки за биосигурност.

Що се отнася до лова, зам.-земеделският министър Янко Иванов обясни, че ловът поединично не е ефективен - по-ефективно е с капани.

Гледната точка на ЕС

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис коментира пред БНТ, че проблемът с африканската чума вече се превръща в регионален и все още няма . "Не става въпрос за лични интереси или политически игри – всички вече носим отговорност", подчерта Андрюкайтис. Той посочи, че "винаги ще има" правителства или дори местни власти, които отричат съществуването на чумата поради фалшиви новини. "Евтаназията е абсолютно необходима – разбирам, че на хората им е трудно заради емоционална привързаност или да не загубят поминъка ѝ", добави еврокомисарят, който подчерта, че не трябва чумата да отиде в Северна Македония, Сърбия, Гърция и Турция.

50 лева на отстреляно диво прасе дава земеделското министерство

Ловните дружинки на територията на Старозагорска област да се включат активно в отстрела на диви свине, настоя пред Радио Стара Загора ...

Андрюкайтис призова да се спазват мерките, да няма нерегламентиран лов и да има ефективни действия срещу нелегалната търговия с месо. Той добави, че досега ваксина има само срещу нодуларния дерматит.

Омбудсманът критикува

Хората са притеснени, те са и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност върху най-беззащитните. Опитът е хората, които отглеждат прасета, за да се препитават, да поемат отговорността. За една година мерките, които е предприела държавата, доведе до 27 огнища от чума. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, посочвайки директно Министерството на земеделието.

Манолова беше на протест в Първомай и определи за абсурдна ситуация, при която представители на БАБХ и МЗХ обяснявали как стопаните трябвало да прочетат "n на брой научни статии и предупреждения по сайтове". Новина ли е за държавата, че хората гледат прасета по дворовете си, попита омбудсманът.

Мая Манолова счита и, че процедурата по регистрация на домашни животни е сложна и е трябвало държавата да поеме процеса, не да кара държавата. "Не може да управляваш кризата от кабинета си в София", категорична е тя. "Ако Европа не може да плати, защо съществува държавата, щом не можем да подкрепим сънародниците си в беда", попита Манолова и определи за "непочтено" делението на индустриални стопани и на малки стопани. "Нерегистрирането на прасетата е отговорност на институциите, които не са си свършили работата", подчерта тя.

Експерт: Работи се по ваксина срещу чумата по свинете

"Напълно реалистично е и следващата година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС) и стопаните да не могат да...

На въпрос какво ще направи, Манолова отговори, че се опитва да посредничи и да обясни, че не може да се следва тезата "ще заколим прасетата насила, ако не го направите вие, защото не сте били отговорни". Ще искам справедливо обезщетение по пазарни цени за всяко убито животно, завърши омбудсманът.

Какво е настроението в Сливенско заради африканската чума – научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика