Чужди търговски организации се оплакват на Бойко Борисов за данък вредни храни

6849
Чужди търговски организации се оплакват на Бойко Борисов за данък вредни храни
Снимка: БГНЕС

Обявеният като проект от здравното министерство данък "обществено здраве" предизвика реакция на чуждестранни икономически субекти. Става въпрос за Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България. Всички те се обединиха в подкрепа на българския бизнес и становището му от вчера (28 октомври) срещу въвеждането на данък "обществено здраве".

Аргументите

КТ "Подкрепа": Данък "вредни храни" ще удари най-бедните

Предложеният от здравния министър д-р Петър Москов данък върху вредните храни няма да постигне нито една от декларираните цели, а ще ок...

Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото – хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент. Водещите причини за затлъстяване в България са липсата на хранителна култура и невъзможността на хората с най-ниски доходи да се хранят правилно, върху което планираните мерки няма да имат ефект, твърдят чуждите бизнес организации.

И в момента българският потребител има всички предпоставки да направи своя информиран избор. Производителите на храни и напитки точно и коректно поставят на всяка опаковка калорийното съдържание, съдържанието на захари, сол, трансмастни съставки и всеки консуматор може да вземе решение за личния си хранителен режим и предпочитания, припомнят организациите.

Конкретно към Бойко Борисов, камарите се обръщат с призив да се вземе предвид "сивата икономика". Чуждите организации са убедени, че данъкът няма да постигне прокламираната цел за повишаване на общественото здраве и затова са готови да участват в "широко обществено обсъждане" как да се постигне промяна на хранителните, двигателните и спортни навици на българското население.

Писмото на бизнес организациите е адресирано още към Томислав Дончев, Петър Москов, Ивайло Калфин, Десислава Танева, Божидар Лукарски, както и към председателите на четири парламентарни комисии - по здравеопазване (Дарина Дариткова), по бюджет и финанси (Менда Стоянова), по икономическа политика и туризъм (Петър Кънев) и по земеделие и храни (Румен Христов).

Министерството на Лукарски ще прави оценка на въздействието на данък "вредни храни"

Министерство на икономиката се ангажира да направи оценка на въздействието върху икономиката на Законопроекта за общественото здраве, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com