Цветан Василев пак прописа - ДПС и "московските мечки" искали да му вземат "Виваком"

15199
Цветан Василев пак прописа - ДПС и "московските мечки" искали да му вземат "Виваком"
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Милен Велчев, който е лицето на руската „ВТБ Капитал“ (VTB Capital) в България, както и неговият брат Георги заедно с Красимир Катев бяха обвинени от банкера Цветан Василев в алчност заради продажбата на „Виваком“ в „комплект“ с мултиплексите на НУРТС.

Според Василев още в периода септември-октомври миналата година е имало предложение за рефинансиране на мостовия заем от 150 млн. евро, отпуснат от „ВТБ Капитал“ на „Виваком“. То обаче било отхвърлено от директорите от квотата на руската банка, участващи в УС на българския мобилен оператор. На личен мейл на Цветан Василев за рефинансиране не отговорил и вицепрезидентът на ВТБ Юрий Соловьов. Това станало, въпреки че в договора за мостовия заем имало "изрични клаузи", позволяващи рефинансиране. Какви точно обаче са клаузите, Василев не уточнява и не посочва едно към едно текстовете им. Банкерът обаче казва, че английски съд щял да решава дали блокирането на рефинансирането на заема от хората от директорската квота на ВТБ представлява конфликт на интереси.

Николай Василев: С продажбата на "Виваком" ще се знае кой е собственикът

Продажбата на "Виваком" е по-скоро положително събитие, защото ще допринесе за по-голяма прозрачност по отношение собствеността на теле...

Цветан Василев счита, че всичко това е направено, за да може „Виваком“ да бъде продадена на безценица. Банкерът оценява нетната стойност на компанията „при нормални условия“ на 1,5-1,6 млрд. лева. „Сега „измъченият“ кредитор „ВТБ Капитал“ продава за 180 млн. евро“, иронизира Василев. Той посочва като „момче за мокра поръчка“ Спас Русев – човекът, който чрез „Телелинк“ беше в сътрудничество с БТК по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Апетит към "Виваком" имали "тандемът Германос – Бьорголфсон, Рони Пецик, M1 и др". ДПС обаче нямало как да вземе цялата компания – трябвало да дели с „московските мечки“, казва Василев.

Като доказателство за тезата си, банкерът кани всички заинтересовани да видят "влошените резултати" на телекома през 2015-та година, както и "спонсорство на „отбора на народа“ на Пеевски и Сталийски, подмяна на договори, източване на компанията…". Припомняме, че на 3 ноември "Виваком" отчете с 4% по-високи приходи за първите девет месеца на тази година спрямо първите девет месеца на миналата година.

Василев намесва в цялата схема и консултантите по търга за продажба на дълга на "Виваком" - Ernst and Young. Той изказва предположение, че точно одиторската компания е оценила "Виваком" като нула в оценката на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Банкерът не привежда доказателства за твърдението си.

За финал Цветан Василев вижда като „единствен спасител“ руският бизнесмен Дмитрий Косарев. Преди седмица Косарев предяви претенции за мажоритарна собственост върху „Виваком“, давайки като доказателство „косвено притежание“ на 33% от акциите на телекомуникационния оператор, които обаче сега „технически“ са на „ВТБ Капитал“. Интересен факт е, че самият Милен Велчев заяви пред bTV, че „ВТБ Капитал“ разполага с документи, които показват, че собственик на „Виваком“ е Цветан Василев.

Цветан Василев си призна, че се е сдушил с Пеевски за своя изгода

Делян Пеевски на един етап беше едно необходимо зло, защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com