Десислава Танева: Няма да ядем по-скъп хляб

4322
Десислава Танева: Няма да ядем по-скъп хляб
Снимка: БГНЕС

"Категорично искам да опровергая твърдението, че ще ядем по-скъп хляб. По-скъп хляб дали ще ядем или не зависи от много фактори. Най-вече от международните цени и ситуация. България произвежда в пъти повече от над необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина - пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това определя и вътрешната, зависи от много фактори. Факт е, че пазарът на зърнените суровини стана малко изненадващ, колебаещ се. Предвид на това, че основни страни, търгуващи с такава суровина, налагат различни ограничения и те рефлектират върху пазара". Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в интервю за Нова телевизия. Според нея имало е различни индикации за суша в Добруджа, но вали от няколко дни.

"Нека да знаем, че когато задаваме този въпрос производството и предлагането на хляб не е както едно време, да има три вида хляб", посочи още министърът.

Танева обяви как държавата ще подпомогне земеделските стопани

"3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони, но които отпаднаха с предефинирането, първо ще...

По думи те ѝ розоберът и по прибирането на реколтата от череши са най-рисковите кампании:

"Това е най-голямото ми притеснение как да направим така, че продукцията да бъде прибрана и да не бъде изхвърлена. Това са двете кампании по прибиране на реколтата, които бих определила като най-рискови. Ние сме в непрекъсната комуникация с двата бранша. По отношение на розите и на кампанията ние сме осигурили всичко, което е необходимо по отношение на това да имат достъп до полетата. За работната ръка сме направили всички възможни промени, които биха направили така, че да бъде улеснен достъпът до работна ръка, дори на фона на сегашните тенденции за увеличаване на безработицата. За съжаление ние не можем да се намесим по отношение на ценовите равнища. Второ продуктът на розово масло не е за консумация, той е за друга промишленост. Там също има съответните проблеми предвид световната пандемия. Нашият призив към двете страни е за взаимно споразумение", каза още министърът.

"Втората кампания, която е ключова, това е кампанията по прибирането на черешите. България е добър производител на череши. На практика самозадоволяване 100 % при условия, че работят всички канали за реализация. За съжаление два от каналите са с проблеми", каза тя и уточни, че сред тях е износът на консервирана череша. "Такъв продукт сме изнасяли както за Западна Европа, така и за Щатите", уточни Десислава Танева и заяви, че е в комуникация с всички търговци и да се вземе и обяви решение, включително до ниво индивидулани разговори и комуникации, за да се поемат ангажименти за изкупуване на реколтата.

Танева коментира и противоградовата защита: "Вече имаме няколко въздействие. Те са успешни, като единствено едно поле остана за обследване и резултат ще имаме до понеделник, за да знаем, дали има някакви щ ети. Ние няма как да прогнозираме категорично към момента каква би била щетата, по простата причина, че това е процес, който се движи в определени граници всяка година и до момента включително и миналогодишната на общия брой площи, унищожената реколта не е повече от 0.1, 0, 5 % от всички площи в България. Там, където падне, за фермера това е голяма щета. Като цяло върху добива на продукция тези процеси не оказват влияние, което може да рефлектира върху ценовите равнища на дадена реколта".

"Всичките ни усилия са насочени да смекчим удара от млечната криза. Факт е, че от един месец имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко при нас и на всички млека. Регистрираното намаление към момента все още е една сезонна флуктуация.", допълни още министър Танева.

Земеделският министър и търговските вериги казват, че гледат в една посока за българските продукти

Мисля, че постигнахме обединение. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на специална пресконференция, на която се появи с п...

По думите ѝ в момента всички европейски производители са притеснени.

"Ние полагаме всички усилия, включително в комуникацията с търговските вериги като един основен канал за предлагане на хранителни продукти, да направим така ,че истински млечни продукти, с вложено сурово мляко от българските фермери да бъде на рафтовете и да бъде избрано от българския купувач", каза още министърът.

Проверки на търговските вериги ще започнат в края на май, обяви Танева.

"Прие се и действащото постановление на Министерски съвет за осигуряване на предлагане в такива вериги на местни продукти, на практика влиза в сила след Гергьовден точно. Информирали сме търговските вериги, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат своите маркетингови концепции. Текстът е достатъчно широк, за да даде в крайна сметка решение и съгласно техните бизнес стратегии. Проверки ще стартираме в края на месец май. Тук най-важното в тази комуникация с търговски вериги, земеделски производители, е по-скоро да стигнат взаимно до решение, което може да работи като устойчив бизнес модел. Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, независимо от всички становища, все пак земеделски производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори", коментира още министърът.

По думите й независимо, че все още е липсвало задължение част от първите реколтиращи се български земеделски продукти, са намерили място. "Това са оранжерийните домати и краставици. Сега стартира сезонът на ягодите и черешите. Надяваме се наистина, че ще намерят нови български продукти и ще могат да бъдат избрани за покупка от потребителя", каза още министър Танева.

Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда

"Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда. Какво да коментирам, нещо стил памфлет." Нашите малки пр...

Според нея трапезата ни за Великден може да бъде 100% българска, но всичко зависи от българския потребител.

Спират брифингите с ген. Мутафчийски, имало много критика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика