Дипломатическият клуб в Бояна бил продаден, защото никъде не пишело, че не може

3104
Дипломатическият клуб в Бояна бил продаден, защото никъде не пишело, че не може
Снимка: БГНЕС

Дипломатическият клуб „Бояна“ е бил продаден, защото никъде не е посочено, че е забранено. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос от Реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров, които попитаха дали ще бъде упражнен контрол върху скандалната сделка и ще има ли последици за Агенцията за приватизация.

Дипломатическият клуб бил обособена част и можело да се приватизира

Обособените части на "АДИС" ЕООД не са в забранителния списък за приватизация. Това се посочва се посочва в писмо до медиите на Агенция...

В началото на септември се разбра, че старозагорската фирма Exclusive Web Design на по-малко от година и с 3 лв. капитал е спечелила търг на Агенцията за приватизация за Дипломатическия клуб "Бояна" и още три имота в квартал "Изток". Фирмата е собственост на трима 20-годишни младежи от Стара Загора. 

Според Дончев НАП вече е започнала проверка на произхода на средствата на фирмата и нейните собственици.

Сделката предизвика обществен и политически скандал, заради това, че е продаден актив на дружество, което е включено в списъка със забранените за приватизация дружества с държавно участие от 50 процента. Възникна спор дали процедурата е законна. Според АПСК търгът е проведен редовно, тъй като забранителният списък обхващал ясно записани държавни фирми и обособени техни части, а Дипломатическият клуб не е сред тях.

"Когато приключи проверката на НАП за произхода на средствата на купувача, ще може да коментираме дали сделката е скандална или не", заяви Дончев, като потвърди тезата на АПСК. Той отново посочи, че според него е трябвало Дипломатическият клуб в Бояна да бъде продаден, тъй като няма отношение към дейността на АДИС, и без това е бил даден под наем и не е работа на държавата да се прави на хотелиер или ресторантьор.

Министър Лукарски защо мълчи като бълха в гащи?

С този въпрос депутатът от ГЕРБ се обърна към икономическия министър Божидар Лукарски заради сделката за Дипломатическия клуб в Бояна. ...

Дончев не се ангажира с отговор дали сделката е законосъобразна като посочи, че има логика в решението на АПСК да обяви имота за продажба, защото не е изрично описан в списъка с обособените части, забранени за приватизация, в който например има обекти от фирми, собстевност на спортното министерство.

Депутатът Мартин Димитров от своя страна репликира, че решението да се продаде Дипломатическия клуб в Бояна е все едно да се продава двигател от забранен за продажба автомобил. Той обърна внимание и на това, че според Закона за приватизация обособени части от забранени за продажба държавни фирми може да се обявяват на търг само с решение на Министерския съвет, каквото в случая липсва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика