ДКЕВР и енергийното министерство ще намаляват натиска върху крайната цена на тока

27645
ДКЕВР и енергийното министерство ще намаляват натиска върху крайната цена на тока
Снимка: БГНЕС

ДКЕВР и Министерството на енергетиката предприемат съвместнидействия за облекчаване на натиска върху крайните цени на тока от април. Това стана ясно по време на днешното заседание на регулатор.

Уточняваме в Министерството на енергетиката /МЕ/ всички законодателни или други инициативи, които трябва да се предпримат в краткосрочен план до края на март, така че да се облекчи натискът върху крайните цени на електроенгията. Това коментира пред журналисти председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, информира БТА. 

Енергийната комисия одобри на първо четене разделянето на ДКЕВР

Промени в Закона за енергетиката, предвиждащи Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде разделена на енергийна...

Изработена е програма с краткосрочни и по-дългосрочни цели. Предстои съвместна работа за предприемането на всички необходими действия.

Промяната в цените на тока от април ще зависи от резултата от тези действия, коментира Тодорова. Тя отбеляза, че сред краткосрочните мерки, заложени в програмата, са преговори с американските централи, възобновяемите енергийни източници и когенерациите.

Либерализацията в средносрочен план е свързана със сериозни промени в закони. Тя не може да се случи, ако не се направят сериозни промени в модела, коментира още Тодорова, предаде агенция "Фокус".

На въпрос дали до края на годината НЕК вече няма да бъде обществен доставчик Тодорова отговори: "До края на годината е поставена задачата да се разглежда либерализацията на пазара и модела, по който трябва нещата да се случат. Сегашният модел неминуемо трябва да бъде променен, но как точно все още не е обсъждано".

Тодорова: Цените на американските централи трябва да бъдат предоговорени

С решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от днес природният газ поевтинява символично с 0,05%. Така през първото...

До края на годината ще има модел, по който пазарът да се либерализира.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика