X
 
 

До 750 000 евро за градско развитие, могат да получат общините

772 0
photo of До 750 000 евро за градско развитие, могат да получат общините
Снимка: iStock/Guliver
Нови, до 750 000 евро на проект, могат да получат общините за градско развитие. Парите ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ ІІІ 2014 г.-2020 г., която в България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От 07.01.19 г. стартира втората, последна за посочения период покана за набиране на проектни предложения за Мрежи за планиране на действия. С наличния бюджет се очаква да бъдат финансирани около 23 проекта.

Основната цел на Мрежите за планиране на действия е да се подобри капацитетът на градовете да управляват градски политики, посредством интегрирани планове за действие. Програмата финансира проекти, свързани със засилване на научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновации, подобряване достъпа до информационни и комуникационни технологии, повишаване конкурентоспособността на малки и средни предприятия, подпомагане преминаването към нисковъглеродна икономика във всички сектори, насърчаване адаптацията към изменението на климата, превенцията и управлението на риска, съхраняване и опазване на околната среда и насърчаване ресурсната ефективност, насърчаване устойчивия транспорт, насърчаване заетостта и подкрепа за мобилността на работната сила, насърчаване социалната интеграция, борба с бедността и всяка форма на дискриминация, инвестиции в образованието, обучението, включително професионално обучение за придобиване на умения и учене през целия живот.

Кметът на Асеновград: Отказаното финансиране за борба с мръсния въздух е заради промяна на критериите в последния момент

"Аз лично, към някои общини имам резерви. Смятам, че в Асеновград е по-належащо финансирането за прилагане на европейската програма, ко...

Кандидатите по втората покана се насърчават да включат в партньорските планове за действие и някоя от темите на Градския дневен ред на Европейския съюз, в това число: осигуряване на достъпни жилища, адаптиране към климатичните промени, интегриране на имигранти и бежанци, борба с бедността в градовете, дигитализацията, намиране на решения за устойчиво ползване на земята и природата, работни позиции и умения, подобряване качеството на въздуха, кръгова икономика (удължаване жизнения цикъл на продуктите), иновативни и отговорни обществени поръчки, градска мобилност, култура и културно наследство, енергиен преход и сигурност на обществените места.

Проектите ще се одобряват и изпълняват в две фази с обща продължителност 30 месеца. Допустимият максимален бюджет за един проект за мрежа за планиране на действия е 750 000 евро общо за двете фази. Първоначалният бюджет, отпускан за първа фаза на проекта, не трябва да надвишава 150 000 евро. Партньорите в проекти от по-слабо развитите региони, включително регионите в България, се съфинансират с 85% от ЕФРР. Проектните предложения трябва включват най-малко седем и не повече от 10 партньори от 28-те държави от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария, бенефициенти на програмата. Поканата за набиране на проекти ще бъде отворена до 15:00 ч. на 17.04.19 г.

Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ при Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която е определена за Национален орган по Програма УРБАКТ ІІІ 2014-2020, ще сключва договори за предоставяне на национално съфинасиране в размер на 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти и ще определя контрольори за извършване на верификация на разходите на българските партньори. Допустими партньори по програмата са „градове“ (общини), административни райони и други еквивалентни на тях, дефинирани, като публични местни власти, сдружения и местни агенции, които притежават правомощия да планират и прилагат специфични урбанистични политики.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално