До края на май ще е готов нов Закон за виното и спиртните напитки

15342
До края на май ще е готов нов Закон за виното и спиртните напитки

Промени в Закона за виното и спиртните напитки трябва да бъдат готови до края на май. Това заяви Цвете Дръгина-Гавраилова, управител на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" (НИИВСН) ЕООД, пред Actualno.com.

"На нас ни трябва един добър Закон за виното и спиртните напитки”, заяви Гавраилова. По думите й в момента винарската индустрия се нуждае от един ясно разписан текст. "Ние искаме нещата да бъдат поставени на нормален пазарен принцип", каза управителят на НИИВСН.

България спечели домакинството на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles

България спечели домакинството на 23-я световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles за 2016 година”. Новината беше съобщ...

Институтът е дружество на 100% притежавано от Министерството на икономиката. Той обаче не е бюджетно предприятие, а работи като търговско дружество. Изпитателната лаборатория към "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" се занимава с изпитването на продукти на винарската промишленост и е акредитирана от Българската служба по акредитация, съгласно изискванията на стандарта за компетентността на лабораториите за изпитване и калибриране (ISO/IEC 17025:2006). По думите на Гавраилова това е единствената независима лаборатория у нас. Институтът по лозарство и винарство към Министерството на земеделие и храните (МЗХ) също има няколко лаборатории за изпитване на продукция на винарската индустрия. То обаче е бюджетно предприятие, което работи с тарифи. „Ние работим с ценоразпис”, обясни Дръгина-Гавраилова.

"Имаме претенциите да сме конкурентоспособни при равни пазарни условия”, каза Гавраилова, говорейки за дейността на НИИВСН. „В никакъв случай няма сблъсък между нас и МЗХ. Нещата обаче трябва да са ясно разписани и регламентиране”, заяви тя.

"Винарската индустрия излиза от едно доста мъгливо състояние", смята Дръгина-Гавраилова. "За щастие нещата тръгват към добро, към много качествени продукти и европейско производство. Наистина можем да говорим за европейско качество и продукти", подчерта тя. „България, за щастие, има традиции в производството на вино”, добави експертът.

Тя все пак обърна внимание на нуждата от популяризиране на българското вино. "Нужна ние е обща политика, свързана с туризма. Виненият туризъм навлиза навсякъде по света. Франция има безобразно много винени турове. Такава е ситуацията и в Испания и Италия. Категорично смятам, че те не предлагат по-добро вино от това в България. Тези държави обаче имат политика и насока за развитие. Надявам се, че България също ще осъзнае какво богатство има”, обобщи управителят на НИИВСН.

Китай е вече втори в света по размер на лозарските площи

Китай вече е на второ място след Испания по лозарски площи, измествайки Франция на трето място, сочат данни на Международната организ...

Припомняме, че през март депутати от ГЕРБ в Пловдив се обявиха за промени в Закона за виното и спиртните напитки, чрез които малките лозари-производители да бъдат задължени преди да започнат продажби да анализират виното в лицензирана лаборатория, която да удостовери, че е безвредно. Ако измененията станат факт, лозарите-винопроизводители ще влязат в специален регистър към митницата и ще започнат да плащат към съответната община или в НАП патентна такса, обясниха депутатите от ГЕРБ. Производителите ще са задължение да поставят етикет на напитките. На етикета ще има информация за региона, състава на гроздето и името на производителя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика