Дончев намекна на Сидеров да не завишава 10-15 пъти обезщетенията за санкциите срещу Русия

11956
Дончев намекна на Сидеров да не завишава 10-15 пъти обезщетенията за санкциите срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Няма предвидени отделни компесаторни инструменти от ЕС заради наложените санкции на Съюза срещу Русия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на лидера на „Атака” Волен Сидеров дали Брюксел ще плати на България обезщетение заради санкциите.

Според Дончев през 2014 година от 22 млрд. евро износ, то износът само за Русия е около 527 млн. За първите три месеца на тази година е имало спад от 35% на износа – от 73 млн. евро на около 50 млн. евро. Специално за селското стопанство за миналата година сме изнесли продукти за 70 млн. долара, уточни Дончев. Изнасяме главно плодове, зеленчуци и мляко, каза вицепремиерът.

Пентагонът натиска Гърция да въведе санкции срещу Русия

Пентагонът настоял Гърция да съблюдава санкциите срещу Русия, съобщи гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, коментирайки среща...

Още на 30 август миналата година беше приет регламент от ЕС да се помага на производителите на плодове и зеленчуци заради промяната на цените. От българска страна са подадени заявления за помощ на стойност 1,4 млн. евро, като са одобрени заявления за 398 хил. евро, посочи Дончев.

Въпросът за обезщетение на България заради санкциите на ЕС срещу Русия и контрасанкциите има поне три прочита – емоционален, политически и икономически, заяви вицепремиерът. Дончев напомни на Сидеров, че санкциите срещу Русия от ЕС са наложени единодушно. България винаги е поддържала една умерена позиция.

Същевременно Волен Сидеров заяви, че Дончев не бива да изтъква като добър факт малкия стокообмен с Русия. През последните години беше направено всичко възможно да ни откъснат от един голям пазар като руския, добави националистът. Той обвини Дончев, че след като сме искали помощ за 1,4 млн. евро, а се очертава да получим 398 хил. евро, значи стотици български фирми ще фалират. Ние трябва да поставим исканията си, за да се сети и Брюксел, че „има такава държава България”.

Дончев се съгласи, че е от интерес на България да има по-засилен стокообмен с Русия. Да, щета за България заради санкциите има. Но да не забравяме, че вносът на Русия в България е на стойност от около 4 млрд. евро, каза вицепремиерът. Надявам се политическата ситуация в Украйна да деескалира и взаимните санкции да отпаднат, прибави Дончев. Той попита и Сидеров откъде знае, че Полша ще вземе обезщетение от 380 млн. евро за селското стопанство, след като данните сочат, че Варшава е подала заявление за помощ за този сектор от 26 млн. евро. А самият Сидеров изчисли щетите от санкциите върху Русия за България на 1 млрд. евро.

Лукарски: Руските санкции имат по-голямо влияние за нас от тези на ЕС

Ответните мерки на Русия, с които се забранява вносът от ЕС на някои храни, оказват по-голямо влияние на България. Това каза от трибуна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика