Дончев за европарите за коронавируса: Да видим ще си спазят ли обещанието, парите още не са сигурни

3766
Дончев за европарите за коронавируса: Да видим ще си спазят ли обещанието, парите още не са сигурни
Снимка: БГНЕС

Ми да видим дали ще си спазят обещанието – така вицепремиерът Томислав Дончев коментира съвсем накратко какво в крайна сметка ще очакваме като европейски пари заради коронакризата.

Целият пакет безвъзмездни пари от ЕС заради коронавируса са около 26 млрд. евро, а като кредити идват още около 4 млрд. евро. Но България трябва да защити парите си по два инструмента - Фондът за справедлив преход в размер на 1,2 млрд. евро и Фондът за възстановяване и устойчивост, 6,2 млрд. евро, обясни Дончев пред Нова телевизия. Припомняме, че що се отнася до т.нар. национален план за възстановяване по Национална програма за реформи заради последствията от COVID-19, който трябва да представим пред ЕС и той да бъде одобрен от Брюксел, за да видим пари, пред парламента в средата на септември вицепремиерът каза, че крайният срок бил 30 април, 2021 година. Сега Дончев коментира, че се надява процесът по обществени консултации да почне „още следващата седмица”. Той увери, че се работи с ЕК от лятото и надеждата му е да бъде представен план през януари, 2021 година. Вицепремиерът каза, че се целим по Фонда за справедлив преход всеки проект да получава 70% от финансирането си от Европа, другото да е национално съфинансиране.

За момента договорените пари за коронакризата не са сигурни - трябва да представим националния план и той да бъде одобрен.

Дончев: Очакваме финансиране от 6,2 млрд. евро за възстановяване

В момента няма риск от загуба на европейски средства, увери вицепремиерът Томислав Дончев, попитан може ли да се стигне до спиране на е...

4,5 млрд. евро могат да дойдат за енергийна ефективност – това даде за пример Дончев като пари, отиващи за борба с последствията от коронакризата. Това не значело само саниране, ами цялостно обновяване – например слънчеви панели и батерии на покрива на публични сгради, ще може да се кандидатства за такива уреди и за панелни блокове. Щяло да има и програми за обновяване на машинния парк. Имаме амбиции да инвестираме 850 млн. лева за системи за напояване.

Що се отнася до това дали може Брюксел да ни спре европари заради върховенството на правото, Томислав Дончев обясни, че пари се спират, ако контролната система не работи, а в България работела. До момента никой не е разработил ясен критерий какво значи има ли върховенство на правото или няма, подчерта вицепремиерът.

Още: "Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България"

Новите мерки срещу коронавируса

Радан Кънев: Диалог е необходим, но след оставка на правителството

Истинският въпрос е "Диалог с каква цел?". Ние трябва да излезем от една много тежка институционална и икономическа криза. Говоренето ...

Що се отнася до заявката от протестите срещу властта – да не се носят маски на открито, Дончев коментира, че мерките се предлагат от учени и експерти, а не от политици.

Разговарях със здравния министър – предполагам ще има нюанси в бъдещата заповед за носенето на маски на открито, например дали при струпване на хора ще се носи, каза още Дончев.

Що се отнася до това дали президентът Румен Радев трябва да е под карантина, след като още в неделя са му казали, че ръководителят на ВВС, с който е бил в контакт в петък, е болен от коронавирус, обяснението беше витиевато – предполагам, че РЗИ го е предупредила, всеки съвестен гражданин би трябвало да се съобрази. Според Дончев, особено политиците трябва да са за пример.

Още: "Нови рекорди: 1336 случая на коронавирус у нас, но при огромен брой тестове за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика