ДСБ и "Да, България": ГЕРБ лобира безочливо в полза на банките

1630
ДСБ и "Да, България": ГЕРБ лобира безочливо в полза на банките
Снимка: Thinkstock

За пореден път, две от десните партии извън парламента - ДСБ и "Да, България", изразиха несъгласие с желанието на ГЕРБ да свали прага на плащанията в брой в България - от 10 000 лева на 5 000 лева.

Този път опитът е факт по инициатива на финансовия министър Владислав Горанов, който не за пръв път се намесва решително на тема "законодателство". Припомняме, че чрез правилника за облагане с ДДС той прокара облагане т.нар. данък "уикенд" - използване на служебни вещи и активи за лични нужди.

На първо четене: Плащанията в брой ще са само до 5000 лв.

Депутатите решиха на първо четене да се намали прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв. Това стана с пр...

На първо четене свалянето на прага на 5 000 лева вече е факт. Това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин, категорични са ДСБ и "Да, България". Двете партии посочват до какво ще доведе това:

1. Съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни.

2. Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовият министър да изпълнят Закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол „големите” и прилага все по-рестриктивни мерки към "малките".

3. Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

Нов опит на управляващите плащанията в брой да са до 5000 лв.

Само три месеца след като Народното събрание отхвърли идеята на Министерството на финансите за ограничаване на плащанията в брой до 5 х...

4. В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони.

5. Във връзка с горното, в районите със слабо развита банкова мрежа, възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 000 лева.

6. Гражданите, които стриктно спазват закона, ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

7. Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно, може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани.

Председателят на Асоциацията на банките не вижда драма в по-ниска граница за плащанията в брой

Правителството търси отговор на въпросите на Европейската комисия за борбата със сивата икономика и събираемостта чрез мярката за плаща...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика