Държавата пак ще се мъчи да ни спаси от "неистинските" млечни продукти

731
Държавата пак ще се мъчи да ни спаси от "неистинските" млечни продукти
Снимка: БГНЕС

Задължителен надпис, отделен щанд, изрично уточнение какъв вид мляко е използвано - това са част от мерките, с които за втори път Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се опитва да разграничи истинските от фалшивите млечни продукти.

Надписът "Имитиращ продукт" да присъства на етикетите на всички млечни продукти, които съдържат палмово масло, предвиждат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която е публикувана на сайта на МЗХ за публично обсъждане. Според нея този вид храни ще трябва да бъдат отделени от истинските и излагани на друг щанд и задължително пакетирани. Освен това самият надпис за имитиращ продукт ще трябва да е с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта. Върху етикета на имитиращия продукт ще трябва да е отбелязан и видът на използваното мляко, различно от кравето мляко, пише в. "Сега".

КЗП започва проверки на различни видове сирена

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки на различни видове сирена, за да установи съответствието на представената о...

"Целта е да бъде подкрепен млечният сектор заради падащите изкупни цени на суровото краве мляко. Освен това по този начин потребителите ще бъдат по-добре информирани какъв продукт купуват", е записано в мотивите за промяната в наредбата. От МЗХ съобщиха, че през март млякото у нас се е изкупувало на 3% по-ниски цени спрямо февруарските, а спадът спрямо март 2015 г. е с 11%.

Иначе начини да се различава истински млечен продукт от такъв с палмова мазнина опита да въведе земеделският министър от първия кабинет на ГЕРБ - Мирослав Найденов. Тогава обаче думата "млечен" остана в сила, както и възможността сиренето да се продава неопаковано, на един щанд заедно с направеното от истинско краве мляко. Производителите започнаха да заменят прословутото палмово масло и с по-мъгляви производни - например "растителни масла".

Средната цена на кравето мляко през януари 2015 г. е била 31.72 евро за 100 л за сметка на 26.77 евро през април т.г., сочат данните на Европейската обсерватория на пазара на мляко, цитирани от Mediapool.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com