X
 
 

Експерт: Пропуските в етикетирането на пчелния мед са подвеждане на потребителя

600 0
Експерт: Пропуските в етикетирането на пчелния мед са подвеждане на потребителя
Снимка: iStock/Guliver
Пропуските в етикетирането на пчелния мед са подвеждане на потребителя. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела” в Кюстендил. По думите му нещата имат две страни. При липсата на етикетиране вероятно става въпрос за директни продажби, но това не е сериозният проблем. Другите нарушения касаят неправилно изписване на продукта, защото законодателството е категорично, пчелен мед може да се изписва само на продукт, който не съдържа различни подсладители.

Има открити проби с примеси от различни подсладители, което влошава качеството и заблуждава клиента. „Търговците и преработвателите са намерили врата в закона. Обикновено изписват „Пчелко”, „Медунчо”, „Медец” или други подобни, а в края на етикета с дребни букви изписват, че продуктът съдържа примерно глюкозо-фруктозни разтвори, това води до заблуждение”, каза Тихомир Стоицов.

Засаждат 23 хил. декара с медоносни видове през 2020 г.

В индикативния график на Програмата за развитие на селските райони(ПРСР) през месец април 2020 г. е предвиден прием по подмярка 8.1 &bd...

По думите му когато е написано така, крайният клиент има право да реши дали иска некачествена стока, използвана само като подсладител за ниска цена или ще предпочете да си закупи пчелен мед на реална за продукта цена.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално