Глобата на KPMG заради КТБ е нищожна спрямо полученото от одиторите от банката

11631
Глобата на KPMG заради КТБ е нищожна спрямо полученото от одиторите от банката
Снимка: Getty Images

Глобата, която одиторската компания KPMG България ("Кей Пи Ем Джи България"), получи през 2015 г. за пропуските и нередностите при одитиране на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) е нищожна в сравнение с парите, които е получила компанията от КТБ за извършените услуги.

Одиторите KPMG България на КТБ са проявили небрежност в законовите си одити на кредитната институция, а в резултат на това банката е претърпяла загуби. Това се казва в заключение на разследващата компания Alixpartners, чиито доклад, изготвен през септември 2015 г., стана публичен вчера, или 5 месеца след изготвянето му.

Депутати питат за доклада "КТБ": Кой е извършил превода?

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли два нови въпро...

В доклада на разследваща компания се прави разбивка по години за получените от одиторската компания възнаграждения от КТБ за извършените услуги. Alixpartners се позовава на информацията, взета от вътрешните счетоводни архиви на КТБ. Според тях през разглеждания от разследващата компания период от 2009 до 2013 г. проявилата небрежност KPMG е получавала годишно плащания между 250 и 650 хил. лв.

За целия период приходите, които получава KPMG България за одита си на източената кредитна институция са 1,9 млн. лв.

В представената справка услугите, предоставени от одиторите, се делят на одиторски и други, като за 2012 г. първите са възлизали на близо 400 000 лв., а вторите - 232 000 лв. За 2013 г. стойността на одиторските и другите услуги е вече доста близка - съответно 260 000 и 180 000 лв.

Кадиев: Препоръката за търсене на отговорност от одитора на КТБ не е изпълнена

Част от препоръките в доклада на AlixPartners ("Аликс партнърс") със сигурност не са изпълнени. Това е мнението на независимия депутат ...

KPMG България беше глобена за недоглеждане и пропуски при одитите на КТБ още в началото на миналата година със сумата от 100 000 лв. Председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева съобщи тогава, че ще постанови наказателните постановления за KPMG България и за двамата от отговорните ѝ одитори, които да са в максималната горна граница за паричните санкции за пропуски при одитите на банката. Тогава за компанията се изчисли максималната предвидена глоба от 20 000 лв. на година или 100 000 лв. за 5-годишния период.

Сумата от 100 000 лв. е 5% от близо 2-та милиона лева, които одиторската компания е получила като такси, платени от КТБ за предоставените одиторски услуги.

Миналата година Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори можеше да отнеме и лиценза на KPMG България, но на заседанието не бяха събрани нужните по закон гласове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика