Хиновски: Либерализацията на пазара ще доведе до поскъпване на тока

7142
Хиновски: Либерализацията на пазара ще доведе до поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

Енергийният експерт Иван Хиновски очаква поскъпване на тока заради предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар. "Цената може да се увеличи с до 20%", прогнозира Иван Хиновски, съветник на парламентарната комисия, която наблюдава енергийния регулатор КЕВР.

И пак е време да поговорим за тока

През 2014 година лошото развитие на българската енергетика достигна предела, отвъд който е неизбежна „шоковата терапия”. О...

Според него, обхватът на енергийните помощи трябва да бъде разширен, за което може да бъде използвано и европейско финансиране, предаде БНР.

Хиновски обясни, че АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток"-2, които сега произвеждат най-евтината електроенергия, излизайки на свободния пазар ще започнат да продават на средните пазарни цени, които са по-високи. По думите му оттам ще поскъпне и електроенергията за бита.

Експертът посочи, че удължаването на живота на V блок на АЕЦ "Козлодей" може да се окаже двойно по скъпо от очакваното, което също ще натовари цената на електроенергията. Затова, според Хиновски, трябва да бъдат въведени така наречените "зелени сертификати" за спестени вредни емисии.

"Тук ви издават докумет, че са произвели еди колко си зелена енергия за Западна Европа и, за да я изнесат това е ценен документ, който струва пари. Това е „износ“ на зелена енергия", обясни той.

Иванов: Ще поискам проверки на всички ВЕИ централи

Има слънчеви централи, продавали ток и през нощта, възползвайки се от небрежността на съответните институции, в това число и на енерг...

Според Хиновски трябва да се направи нова категоризация на социално слабите домакинства. "Има европейски пари за помощи. Тия нашите политици са глухи", каза той.

Механизмът за продажба на "зелените сертификати" е важен за битовите потребители, тъй като преференциалните цени  се поемат от тях, а сертификатите - от международните борси, за да бъде въведена тази система обаче са необходими законодателни промени, посочи още Иван Хиновски.

Днес бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира, че енергийната борса няма да доведе до намаление на цената на тока.

 

60% от българите са енергийно бедни

Двама от трима българи са енергийно бедни. Това обяви новият шеф на енергийния регулатор Иван Иванов по време на дебата „Висок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com