Хлябът върви към поскъпване от септември

6609
Хлябът върви към поскъпване от септември
Снимка: Pixabay.com

В края на първия месец от есента може да се очаква поскъпване на хляба - със 7-8 стотинки. Това прогнозираха производители и експерти пред “24 часа”.

На някои места в страната вече има увеличение от 5 ст. и килограм хляб е 1-1,10 лв. Това означава, че наесен цената му ще стигне 1,20 лв. Причината е в поскъпналото зърно, чиито котировки са се вдигнали не са само у нас, но и в цяла Европа и САЩ. Фактори са и по-скъпият природен газ, както и лекото увеличение на цената на тока.

Хлябът може да стане по-евтин с диференцирано ДДС, не се чака шоково поскъпване

Има засегнати площи заради дъждовете, но всяка година има някакви такива проблеми – миналата година имаше проблеми със суша. Очак...

"Към днешна дата хлебното зърно у нас се търгува за 350-360 лв. за тон, а това, което се смята за по-малокачествено или за фуражно, премина 300 лв. за тон. На същата дата миналата година двете категории пшеница струваха съответно 320 и 280-290 лв. за тон", каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов.

Разликата е 12%. Според Христов тя няма да се промени особено до края на кампанията, защото това са глобални тенденции, породени от лошите климатични условия това лято. "Ще видим какво ще стане с житото в Украйна и Русия, където се жъне по-късно, но тенденциите и там са същите. В Англия, Германия и Франция житото тази година буквално изсъхна и неминуемо цените ще се вдигнат, ако не са се увеличили вече", заяви той.

В същото време възможностите на българските зърнопроизводители да въздействат върху цените, като пуснат на пазара запасите от предходните години, не са особено големи, смята Христов. "Каквито и големи хамбари да имаш, те ще са за не повече от 100 хил. тона пшеница, а годишното производство у нас е към 6 млн. тона. При това големи складове имат малцина от общо 60-те хиляди зърнопроизводители", обясни той.

Според Николай Вълканов - анализатор от неправителствената организация “Интелиагро”, към 60% от себестойността на хляба се образува от основната суровина. Това означава, че за един килограм поскъпването в сравнение с миналата година ще е от порядъка на 7-8 ст. Вълканов смята, че поскъпването ще е факт към края на септември или началото на октомври, тъй като около два месеца са необходими промените в стойността на зърното да се отразят върху крайния продукт.

Ще се вдигне ли и с колко цената на хляба?

"Паниката, която обхваща потребителите, когато чуят за повишение на цената в рамките на до 10 стотинки подсказва, че финансовото минист...

Дали по-високата цена ще бъде непреодолим фактор - има гледна точка, че голямото разнообразие ще тушира поскъпването. Ще има игра с грамажи или промяна на рецептата, за да няма явно по-голяма цена, а може да се произвежда и хляб с друго име, завършва анализът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com