Икономист: България ползва част от позитивите на еврозоната чрез валутния борд

4703
Икономист: България ползва част от позитивите на еврозоната чрез валутния борд
Снимка: Getty Images / Guliver

С валутния борд и обвързаността на лева с еврото България ползва голяма част от позитивите на еврозоната. Това каза икономистът проф. Андрей Захариев пред "Фокус".

Той добави, че създаването на координационен съвет за влизането на България в еврозоната, не означава, че това ще се случи след ден или два. „Да си член на еврозоната означава да плащаш сметка, да се откажеш от сувернитета на своята централна банка и в същото време да правиш едни регулярни вноски на страните - членки в спасителните механизми, които еврозоната създава и вероятно ще създава”, допълни икономистът.

Българската икономика не се е радвала на такъв ръст от 2011 година насам

Най-висок ръст от четири години насам на годишна база отчете българската икономика през вторите три месеца на тази година (април &ndash...

Според него Европа е силна със своята единна валута и в последните години това е накарало светът, да погледне на европейския валутен съюз като една алтернатива за инвестиции и стабилност. „

Той добави, че с влизането си в Европейския съюз на 1 януари 2007 година, страната ни неформално е приела целта да стане част от еврозоната. „В момента еврозоната включва 19 държави – членки, от общо 28 държави в ЕС и дали България ще бъде 20 страна членка от общо 28, е въпрос на прецизен анализ и калкулация на ползите и негативите. От формална гледна точка техническите изисквания – инфлация, дефицит и дълг за България са изпълнени. Но тук има нещо неформално – еврозоната е отбор на богатите. Тя е като една шампионска лига във футбола. Там се влиза, защото има пари, ти си символ на стабилност, но в същото време си с ресурси, с които може солидарно да платиш сметка, за да подкрепиш изпаднал в беда член на еврозоната”, обясни специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика