X
 
 

Има план нова компания да доставя гориво за един от реакторите в Козлодуй

4980 0
photo of Има план нова компания да доставя гориво за един от реакторите в Козлодуй
Снимка: БГНЕС

През 2016 г. се предвижда ТВЕЛ да достави и зареди с модернизирано гориво един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви на "Атомекспо 2015" Пьотр Лавренюк, първи вицепрезидент, отговарящ за научни-техническите дейности в ТВЕЛ, предаде БГНЕС.

"Що се отнася до доставките на модернизирано гориво за АЕЦ "Козлодуй" в момента е в сила договор, подписан през 2014 г. В съответствие с него днес на завършващия етап е подготовката на необходимите документи за лицензиране от АЯР и разрешение за използването на модернизирания вид гориво", обясни Лавренюк.

Той се надява, че в съответствие с този график ТВЕЛ се надява до края на тази година да получи разрешение от българския регулатор, но не изключва процедурата да се удължи и това да стане през следващата година.

"За 2016 г. се предвижда първата доставка и първото зареждане с модернизираното гориво на един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", каза Лавренюк и подчерта, че това са плановете на ТВЕЛ и за момента всичко върви по график.

Пьотр Лавренюк коментира и въпроса с извозването на отработено ядрено гориво от съществуващите два блока на АЕЦ "Козлодуй".

Въпросът за извозването обратно на отработеното ядрено гориво също се решава в момента", каза той. Лавренюк посочи, че върви съгласуването на търговските условия на договора за това отработено ядрено гориво, което предстои да бъде извозено. "Мисля, че страните ще съгласуват този договор и ще го подпишат", оптимистично завърши първият вицепрезидент на ТВЕЛ - компанията, произвеждаща и доставяща ядрено гориво за ядрените реактори, произведени от Русия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители