Иван Костов с план за оздравяването на КТБ

37875
Иван Костов с план за оздравяването на КТБ
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов има план за оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви самият ръководител на Лабораторията за изследване на рисковете към Нов български университет в ефира на bTV. Ако това предложение се реализира, изпадналата в затруднение финансова група ще може да отвори врати на 15 октомври.

Според Костов ако се стигне до фалит на финансовата институция, то ще се стигне до ситуация, в който заедно с мръсната вода, ще бъде изхвърлено и бебето. Икономистът допълни, че ако този сценарий се реализира, ще обяви имената на виновниците. 

Яне Янев атакува: С пари от КТБ Костов е вкарал Светослав Малинов в ЕП

Само няколко часа преди да даде официална пресконференция във връзка с нови документи по сигнала за незаконно финансиране на „Бъл...

Бившият лидер на ДСБ не пожела да влезе в конкретика по въпроса за участието си в КТБ и дали познава мажоритарния собственик Цветан Василев. Той само уточни, че ако се стигне до фалит, много вложители може да бъдат ограбени. Темата за това кой имал вложения в КТБ била болшевиска.

Засегната беше и темата с мощния фонд, базиран във Виена, който е проявил интерес към КТБ. Костов обясни, че ако има нещо реално, то фондът ще инвестира 1 млрд лв., с които банката може да бъде спасена. Ако пък ли не, БНБ може да спаси финансовата група с по-малко от 3,7 млрд. лв. (колкото са необходими за изплащането на гарантираните влогове до 100 хил. евро). В тази връзка бившият лидер на ДСБ коментира разпалено: "Ако не знаят как, да питат. Мен, разбира се. Спасил съм 14 банки!".

Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти. Това заяви още икономистът.

На въпрос дали наистина трябва да бъдат изтеглени 6 млрд. лв. нови заеми, ръководителят на Лабораторията за изследване на рисковете отговори едносрично с не. Той даде и решение за това как може да не се стигне до криза - смяна на управителя на БНБ от следващото правителство и актуализация на бюджета още в първите дни на новото управление. Според икономиста става дума за една тясна пътека, по която трябва да се премине, за да се избегне кризата.

САС гледа мерките на счетоводителките от КТБ

Софийският апелативен съд (САС) ще гледа мярката на бившият главен счетоводител на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Трене...

В заключение Костов прогнозира, че между 27 ноември и 20 декември ще бъде най-тежкия момент за България. Той допълни: "Точно преди Коледа ще бъде изключително тежък момент за хората. Точно тогава ще изхвърчи шейната, която всички очакват да стигне края на склона".

Костов не обясни каква точно криза очаква около Коледа. Той  смята, че не е ясно как ще изглежда следващият кабинет. Според него не е ясно и дали ДПС ще са отново в управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика