Камарата на строителите: Министър Комитова създаде несигурност, браншът изпадна в колапс

2916
Камарата на строителите: Министър Комитова създаде несигурност, браншът изпадна в колапс
Снимка: МРРБ

С остра критика спрямо министри от служебния кабинет се обръща Камарата на строителите в България (КСБ) към президента Румен Радев. Те са разтревожени от усложняващата се ситуация, заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. С особена сериозност те визират дейността на регионалния министър арх. Виолета Комитова.

Съобщават, че са блокирани и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК-мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства.

Нанков обвини министър Комитова, че бърка паркинг със строителен обект

Дълго време мълчах и гледах действията на наследниците ни в МРРБ. Много неистини се изговориха, много манипулации бяха пуснати в обръще...

„Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет – от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на здравеопазването. Особено смущаващи са изказванията на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения“, сочат от Камарата на строителите в декларация обръщение към президента Радев.

Според тях провежданата от служебния кабинет политика е в абсолютен противовес на световната практика за използване на строителството като ключов инструмент за излизане от икономическата криза, възникнала в резултат на пандемията COVID-19.

От Камарата на строителите призовават да се спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели. Те настояват да се активизира работата на държавната администрация, която в момента е блокирана. Министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите.

Министър Комитова: Няма да се плаща за недобре свършена работа

Най-вероятно няма да изплатим извършените строително-монтажни работи докато не се поправят грешките, защото в строителството участват м...

Държат да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша, да се продължи работата по програмата за енергийна ефективност. Да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.

От Камарата са категорични, че исканията им не са политически.

„Те са свързани с необходимостта от нормално функциониране на един от ключовите за икономиката на страната браншове, осигуряващ 12% от БВП. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов сектор. При необходимост сме готови да предоставим допълнителна информация относно нашите искания. Очакваме Вашата своевременна реакция и подкрепа“, заявяват от КСБ.  

„В случай че не бъдат предприети мерки, ще бъдем принудени да защитим правата на членовете на КСБ и заетите в сектора по всички допустими от закона начини“, категорични са от бранша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com