Кандидатът на Реформаторите оглави КЕВР*

8911
Кандидатът на Реформаторите оглави КЕВР*
Снимка: БГНЕС

Кандидатът на Реформаторския блок Иван Иванов убедително спечели доверието на Народното събрание и оглави Комисията за енергийно и водно регулиране. Той получи 142 гласа „за”, при само 10 „против” и 5 „въздържал се”. Против бяха само двама депутати от БСП, седем от "Атака" и Велизар Енчев.

След избора на Иванов последва гласуване за членовете на КЕВР – четирима, отговарящи за енергетика, двама, отговарящи за водоснабдяване, като от тези двамата единият е икономист, единият е юрист плюс още двама за ВиК услуги. За членове на КЕВР - енергетици, бяха избрани Евгения Харитонова, Георги Златев, Александър Йорданов и Владко Владимиров. За членове на комисията за водоснабдяване бяха посочени Светла Тодорова като икономист, а като юрист - Ремзи Осман. За ВиК услуги бяха избрани Димитър Кочков и Валентин Петков.

Парламентът избира нов състав на КЕВР

Депутатите ще избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Процедурата на избора е по правила, приети с...

Новата картина в КЕВР

Оказа се, че нито една партия няма абсолютно мнозинство в комисията. От страна на ГЕРБ има двама членове - досегашният председател на комисията и кандидатура на ГЕРБ Светла Тодорова и бившият заместник-икономически министър от първото правителство на ГЕРБ Евгения Харитонова.

По двама представителите имат още Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Освен Иван Иванов, Реформаторите вкараха и Валентин Петков като член по ВиК услуги. Патриотите имат двама енергетици - Александър Йорданов и Владко Владимиров. ДПС получи мястото на юрист за водоснабдяването в лицето на Ремзи Осман. Блокът на Христо Ковачки БДЦ вкара Георги Златев като енергетик, а БСП също "се разписа" с Димитър Кочков, който ще отговаря за ВиК услуги.

Дебатът

Циркът на обсъжданията взе връх малко след 13:00 часа, когато червеният депутат Таско Ерменков обяви, че левицата иска да оттегли своите кандидати за членове на КЕВР. Това бяха Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, който беше уволнен от ДКЕВР от служебното правителство на Георги Близнашки, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев.

Председателят на КЕВР предупреди да се готвим за скъпо парно заради Йемен

Поевтиняването на парното и топлата вода за второто тримесечие на тази година, което беше окончателно утвърдено от КЕВР, не е толкова г...

Преди това градусът на напрежение започна да се вдига с изказването на депутата от „Атака” Магдалена Ташева. Според Ташева визията за спасение на енергетиката на Иван Иванов, който беше единствен кандидат за председател на КЕВР, е да се натоварят на 100% американските централи. Произвежданият от тях скъп ток задължително се изкупува от НЕК заради правителството, от което част беше Иванов, заяви Ташева, визирайки кабинетът на Иван Костов. Как ще спасим престижа на КЕВР, като връщаме в комисията хора, които го сринаха? Регулаторът е предварително превзет от чуждия частен монопол, възмути се Ташева. Отговорът на Реформаторския блок беше светкавичен – след като имахте кандидат за председател, да бяхте го предложили. Притеснява ви явно, че г-н Иванов ще бъде изразител на обществения интерес, добавиха Реформаторите и припомниха, че точно Иванов беше част от екипа, които показа нередностите по трасето на „Южен поток”.

Заради високия тон на Ташева, възмущение изказаха Валентин Касабов от „Патриотичния фронт” и Рамадан Аталай от ДПС. Касабов дори директно се обърна към Ташева с думите „намалете децибелите”. Изгубихме слух, претърпяхме и морални загуби, добави „патриотът”. Аталай пък заяви, че ако депутатите сами не си осъзнаят отговорността, след като избират пряко състава на КЕВР, няма на кого да се сърдят после. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче не се съгласи с Аталай, че ако техният кандидат Ремзи Осман не влезе в КЕВР, цената на тока ще се промени в посока нагоре. Г-н Осман не е запознат с материята и ще му трябва време, затова е по-добре г-жа Милена Миланова да влезе в състава, категоричен беше Симеонов. А Лютви Местан предупреди – да не се окаже, че над две трети от състава са заети от партии от управляващото мнозинство. Имайте чувство за мяра, защото иначе не можете да се сърдите, ако се говори за преяждане с власт, предупреди лидерът на ДПС.

Същевременно независимият депутат Велизар Енчев обяви ясна подкрепа за кандидатите на БСП и БДЦ, съответно Еленко Божков и Боян Боев. Причината – били пратили по времето на Орешарски писмо до Европейската комисия заради американските централи и че договорите с тях били нерегламентирана държавна помощ. И до днес от ЕК не са казали, че е така, като за последно от КЕВР казаха през декември миналата година, че Брюксел е поискал още информация за казуса. А Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че всички кандидати на всички партии заслужават да са в КЕВР.

Появи се депутатът от БСП Георги Божинов, който поиска досегашният председател на КЕВР Светла Тодорова да си оттегли кандидатурата, защото разглеждала нещата като бизнес субект. Има процедура, тя не може да я оттегли, посочи председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Колегата на Божинов  - Георги Анастасов, обрисува в светли краски кандидата за член на КЕВР Еленко Божков, като го посочи за „човекът-инициатор” да се предоговорят цените на тока от американските централи. Делян Добрев от ГЕРБ пък изтъкна, че ГЕРБ можеше и десет предложения да даде, но целта е новата КЕВР да е независим от която и да е политическа партия орган. Той посочи, че сега Народното събрание има важната задача да даде възможност на КЕВР да е финансово независима.

* Информацията е актуализирана

КЕВР намалява цената на топлата вода с 5 - 8%

Топлата вода в София поевтинява със 7 процента от април, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. С около 8 на сто ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика