Kaufland България подкрепя с над 250 000 лева български фермери за сертификация по международен стандарт

6185
Kaufland България подкрепя с над 250 000 лева български фермери за сертификация по международен стандарт
Снимка: Kaufland

Повече от 250 000 лв. ще инвестира Kaufland България в развитието на българското земеделие. Партньор на компанията е Световната банка, а проектът е за сертифициране на български производители на плодове и зеленчуци по световната програма Good Agricultural Practice (G.A.P.). Програмата гарантира високото качество на продукцията, като успоредно с това оптимизира процесите по добив и отглеждане на плодове и зеленчуци. Това стана ясно по време на пресконференция, в която участваха Димитър Спасов, Председател на Управителния съвет на Кауфланд България ЕООД енд Ко КД, Сара Окман, Program Lead към IFC Safety Advisory на Световната банка, както и представител на една от сертифицираните ферми.

Сертифицирането по Global G.A.P. дава възможност на производителите както да оптимизират и подобрят процесите във фермите си, така и отваря за тях път да пласират продукцията си на пазари, извън територията на страната. Сред сферите, които сертификатът засяга, са безопасността на храните, проследимостта, гаранция на качеството, безопасните и здравословни условия на труд за работниците, интегрираната борба с вредителите, както и третирането на почвите, торенето и устойчивото използване на водните ресурси.

Вече има 11 сертифицирани производители по тази програма, като сред тях има стопани, отглеждащи броколи, зеле, паталджани, ябълки, сливи. Предвижда се скоро да има още 15 бенефициенти. Досега направената инвестиция на от страна на Kaufland е била 26 000 лв., но за втория транш тя ще се увеличи значително и ще достигне 250 000 лева.

Kaufland България откри 11-я хипермаркет в София

Зарядна станция за електромобили, до 70% български стоки в определени продуктови групи, постоянен биоасортимент и продукти от азиатскат...

“Отговорното производство на хранителни стоки е водеща тема в европейски и световен мащаб. Съвместната ни работа с родните производители е сигурен начин да подкрепим местната продукция, а така и качеството на плодовете и зеленчуците, достигащи до потребителите“, сподели Димитър Спасов (на снимката в средата), Председател на Управителния съвет на Kaufland България. “През годините компанията ни е доказала, че партнира на местните производители не само като им осигурява достъп до пазара, но и дава сигурност, че продукцията им ще намери реализация.Съдействието, което оказваме на партньорите си при сертифицирането им, е естествената следваща стъпка в развитието на устойчивия ни модел“, допълни той.

“Предимствата на сертифицираните производители включват по-стабилни доходи, устойчиво развитие на бизнеса, както и възможността за износ на продукция на световните пазари“, коментира Сара Окман (на снимката вляво), ръководител на проекта в Световната банка. „Сертификатът гарантира, че преходът към професионално изграден земеделски бизнес във всеки един от аспектите му е завършен. Нашият опит в други страни сочи, че този факт носи след себе си всички предимства на високото качество и големите количества на реколтата“, добави тя.

Сара Окман сподели, че е посетила 8 от 11-те сертифицирани производства, като 4 от тях вече са отчели повишение на продажбите си, а останалите тепърва очакват ръст. Повечето земеделци заявили, че в началото са имали трудности с документацията, но ако трябва да избират, биха го направили отново заради по-добрите процедури, контрола и условията на труд.

Мария Станкова (на снимката вдясно), която е един от 11-те бенефициенти на програмата в страната, потвърди, че дългогодишното партньорство с Kaufland България е спомогнало за по-лесната и ефективна интеграция на стандартите на GLOBAL G.A.P. в производството, което ръководи. „Kaufland България познава производителите и ние познаваме компанията – това е основата, на която стъпихме, когато започнахме заедно този процес“, сподели тя. „Подкрепата, която получихме във всеки един от етапите, ни помогна да положим основите за устойчиво развитие на производството. За последната година продукцията ни нарасна с 20%, и вече достига до потребителите на други пазари по света“, допълни Станкова.

Kaufland България дари 20 000 лева за тазгодишното издание на „Българската Коледа“

Kaufland България дари 20 000 лева в подкрепа на тазгодишното издание на инициативата „Българската Коледа“. Чекът за д...

Според нея именно това е бъдещето на българското земеделие. „Благодарение на Global G.A.P. Ние дори успяхме да изнесем продукция в Индия – 50 тона ябълки. За партньорите ни там беше изключително важно, че сме сертифицирани."

Други производители пък споделиха, че не изнасят стока, тъй като търсенето в България е много голямо.

Плодовете и зеленчуците от сертифицирани производители в Kaufland не са на по-висока цена от останалите, но предлагат по-добро качество. Те могат да бъдат разпознати по GGN номера на касетката или щайгата.

Kaufland е на българския пазар от 11 години, като през октомври предстои откриването на 58-ия магазин на веригата, който ще бъде и четвърти във Варна. Годишният оборот на веригата за 2016 г. надхвърля 1,4 млрд. лева. В обектите могат да се закупят над 20 000 артикула, като между 8 и 10% от оборота се дължи именно на плодвете и зеленчуците. Около 60% от предлаганите плодове и зеленчуци в Kaufland са от български производители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика