X
 
 

Клас "прослужено време" отново сблъска работодатели и синдикати

1467 4
photo of Клас "прослужено време" отново сблъска работодатели и синдикати
Снимка: БГНЕС
Поредни бурни спорове около клас "прослужено време" между работодателите и синдикатите. КТ "Подкрепа" събра бизнеса, за да се споразумеят за клас прослужено време.

Синдикатите изложиха тезата си, че не желаят механизъм, който да зависи от субективизма на работодателите, а представителите на бизнеса коментираха, че искат реформа на добавката, а не нейната пълна отмяна.

Клас "прослужено време" пак е на дневен ред

Отново на дневен ред излиза въпросът да бъде ли премахнат "клас прослужено време". Той ще бъде обсъден на поредното заседание на Национ...

Добавката за стаж и професионален опит увеличава заплатата регулярно и не се влияе от отношението на работодателя към работника, за разлика от паричния бонус според приноса на работниците, който може да остане наполовина, когато работодателят е "сърдит" - с този аргумент за пореден път синдикатите се опитаха да убедят работодателите, че запазването на класа "прослужено време" е необходимо. От КТ "Подкрепа" представиха данни, според които в Чехия все още се прилага добавката за прослужено време, а в Словения размерът на тази добавка се определя с колективен трудов договор и не може да бъде по-нисък от 0.5% за всяка година стаж. От своя страна работодателските организации заявиха, че не желаят забраната на такава добавка, а промяна в начина на нейното определяне.

Освен информация за съществуването на добавка за стаж и опит в други държави еврочленки, от КТ „Подкрепа“ представиха ситуация, в която няма такава добавка и работодателят дава бонус за ефективна работа като част от заплатата на работника. Икономическият съветник Ваня Григорова даде пример с българска компания и заплатата на работник за януари и март тази година.

„Март служителят си взима три дни болнични, вследствие на което бонусът му пада на половина. И не го измерваме в сума месечно, а в бонус на ден. Както през януари дневният бонус е бил в размер почти 34 лева, през март месец дневният бонус пада на 17 лева“, каза Григорова, цитирана от Дарик.

От Асоциацията на индустриалния капитал контрираха с примери от държави като Камбоджа и Шотландия, където държавата се намесва с нормативно определена добавка за стаж - в първия случай, защото заплатите на шивачките са твърде ниски, а във втория - за да бъдат задържани на работа личните лекари.

КНСБ заплаши с радикални действия при нов опит за отмяна на клас "прослужено време"

„Въпросът за отпадането на добавката за квалификация и прослужено време не стои пред КНСБ", заяви президентът на синдиката Пламен...

„Никога, абсолютно никога работодателските организации не са казвали, че искат отменяне на добавките за прослужено време и стаж изцяло със забрана. Винаги се е казвало, че ние искаме те да се договарят в съответните колективни трудови договори“, посочи Теодор Дечев.

„Тия, дето много се натискат да се договарят, не могат да се похвалят в последните 3-4 години на документ, наречен Колективен трудов договор или национално споразумение, на което да са се подписали. Такова няма“, заяви Ася Гонева от КНСБ.

През лятото четирите работодателски организации внесоха сигнал до Комисията за защита от дискриминация, че добавката за стаж дискриминира работниците по възраст, както и служителите в държавната спрямо частната сфера.

Очаква се решението на комисията.

Бизнесът отново изкара добавката за стаж на дневен ред, иска отмяната й

Въпреки заявлението на премиера Бойко Борисов, че добавката за прослужено време няма да се маха и темата не е на дневен ред, с началото...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  само исдеров но народа още не е прогледнал
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  за руския перхидролен пинчер ли говориш? Той не може да бафка, оти е с пълна уста!
  : 1 !
 • до работодателите 1 до работодателите преди 1 година Профил на трол?
  А"клас" шут в гъза има ли???!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До видиотените (работодатели) .Не се ли наядохте , бе идиоти ? Вие плащате ли за подготовката на кадрите , които търсите?И да знаете , 4е простотията ви за премахване на клас прослужено време , ще изгони от България и последните наивници , които ви хрантутят !
  : 0 !
missing image
Световен ден на храната

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври. Инициативата...