Мая Манолова пак разкритикува КЕВР за сделката с ЧЕЗ​

1724
Мая Манолова пак разкритикува КЕВР за сделката с ЧЕЗ​
Снимка: БГНЕС

Имам ясна позиция още от първия ден, когато започна този скандал. Тревогата ми, грижата ми е през интересите на българските потребители. Тази сделка показа всички дефекти на непрозрачното вземане на важни за българските граждани решения. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНТ по темата за сделката с ЧЕЗ.

Аз твърдя, че контролните органи трябва да си свършат работата и да има промени в българското законодателство. Единствените, които обясняват, че нищо не могат да направят, са КЕВР. Ясно е, че става дума за еквилибристика. КЕВР трябва да прояви активност и да събере нужната информация. Ако се анализира, че на КЕВР ѝ липсват правомощия да контролира тази сделка, би следвало те да ѝ бъдат предоставени чрез промени в законодателството, коментира Маналова.

Тази сделка се използва доста добре за вътрешнополитически противоречия. КЕВР бягат от отговорност. Те се боят да поемат отговорност в интерес на българските граждани, каза още омбудсманът по темата.

Манолова обяви, че България е единствената държава в ЕС, която няма закон за личния фалит. Милиони българи не могат да си обслужват задълженията. Това води до тотално опропастяване на живота и губене на перспективата. Работим по закон за личния фалит, в момента изготвяме концепцията, каза още омбудсманът.

Манолова дава старт на кампанията "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо"

Днес (7 март) от 11.00 часа в Кулинарната академия HRC в София, бул. „Цар Борис II“I № 59 омбудсманът Мая Манолова ще обяви...

Кампанията "Великден за всеки"

Тя обяви, че кампанията "Великден за всеки" е единствената кампания, насочена към възрастните хора. Те имат най-голяма нужда от подкрепа. Тя е свързана с получаването на великденски надбавки за пенсионерите. Обикновено държавата няма достатъчно средства, за да подкрепи всички пенсионери. Реагират много болезнено тези, които са малко над прага, който правителството определя.

Кампанията традиционно събира пари и храни. Вече е открита набирателна сметка, която може да бъде открита на сайта на омбудсмана и на БЧК. Можете също така с SMS на номер 1255. Вече сме започнали да набираме и доброволци за кампанията, каза омбудсманът.

По думите ѝ по данни на експерти годишно в България се унищожават и изхвърлят 700 000 тона храни. Затова тази година ние започнахме кампанията от кулинарната академия. Съпътстващата кауза на кампанията ще бъде насочена към децата. Стана ясно, че лицата на кампанията "Великден за всеки" са Миро, Деси Бакърджива, Анелия, Криско, Тити Папазов, Тончо Токмакчиев.

Храните и децата

Манолова предупреди да не се бърза по случая с д-р Димитров, обвини КЕВР за ЧЕЗ

"Гневът и протестите на хората са напълно разбираеми и справедливи, не само за този случай, по който няма достатъчно яснота. Този инцид...

Изключителн тревожни са данните за наднорменото тегло сред децата. В момента обществените поръчки за хранене в училищните столове и лавки се правят от училищните директори, които слагат пред скоби най-ниската цена. Някои закуски са на стойност 42 ст. Абсолютно несправедливо и нечестно е децата да бъдат хранени с такива храни.

Първо, трябва да са много ясни правилата на какви изисквания трябва да отговаря храната в училищните столове и лавки. На ниво община трябва да се централизират доставките и да се стимулират местните производители, да се стимулира биопроизводството, смята Мая Манолова.

​Двойният стандарт при храните

Тя отбеляза, че това е голям проблем, който ние, българите, сме констатирали отдавна от своя емпиричен опит. ​Установили сме, че има разлики в продуктие, които се предлагат в страните от Западна и Източна Европа.

Чрез законодателство, чрез общ европейски контрол, чрез етичен кодекс, чрез правила, ако рецептата е различна от оригиналната, тя да бъде отбелязана на съответния етикет - така трябва да се реши двойният стандарт на храните. Естествено, че ще има съпротива от големите производители. Темата трябва да стои високо в дневния ред на Европейския съюз, заяви още Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com