Манолова де факто тушира БСП за стандарта на храните, от ЕК нямало да ни притискат много за гражданството

2134
Манолова де факто тушира БСП за стандарта на храните, от ЕК нямало да ни притискат много за гражданството
Снимка: БГНЕС

Няма как въпросът с двойния стандарт при храните да бъде решен на национално ниво. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, според която не може да бъде нарушен принципът на свободно движение на стоки и услуги без да има решение на европейско ниво.

С думите си де факто Манолова тушира и инициатива на БСП, отхвърлена от Народното събрание през миналата седмица. БСП искаше да се приеме специален закон за двойния стандарт при храните, с който да се задължават органи на други страни на ЕС да издават определени сертификати за качество – нещо, което и ГЕРБ, и ДПС посочиха като неизпълнимо без мерки на паневропейско ниво.

Германският посланик за двойния стандарт при храните: Никой не е принуден да купува тези продукти

"Не бих говорил за двоен стандарт, има разлики и това е правилно, в много отношения е така. Може да става дума за разлика в предлаганит...

Манолова показа задоволство от визитата си в Брюксел и това, че Европейската комисия е обърнала внимание на петицията за промяна на законодателството по отношение на двойния стандарт при храните. Омбудсманът посочи като положителен момент решението на ниво комисия на Европейския парламент да има законодателно решение. Въпросът беше оставен отворен, за да може и следващият Европейски парламент да продължи работата по темата, подчерта Манолова.

Омбудсманът каза и пред БНТ, че прибалтийските държави са на позицията на България, както и страните от Вишеградската четворка. По думите ѝ, евродепутати от всички политически семейства са били „за” в Комисията по петициите към Европейския парламент. Манолова е категорична, че институциите на ЕС са на страната на гражданите срещу интересите на транснационалните компании.

За пръв път в Директивата за нелоялните търговски практики ще бъде записано, че производството на храни под една и съща марка с различни съставки ще е измама и ще има сериозни глоби – до 10 млн. евро или 4% от годишния търговски оборот на нарушителя, припомни Манолова готвените параметри. Тя добави, че такива съгрешили марки ще бъдат вкарвани в съответен черен списък. Изключение ще има само при използване на местна суровина – например български домати за уникален тип българска лютеница, но ЕП тепърва ще даде конкретно определение при гласуване в пленарна зала.

Проблемът с гражданството

Манолова защити в ЕП петицията срещу двойните стандарти при храните

Омбудсманът Мая Манолова защити днес в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и...

Необходимо е да има много детайлна проверка на произхода на средствата, чрез които се взема гражданство срещу инвестиции, коментира още Манолова горещия въпрос с "купуването" на гражданство срещу инвестиции. По думите на омбудсмана, комисар Вера Йоурова ѝ казала, че ЕК няма да иска забрана на практиката "гражданство срещу инвестиции", но правосъдното министерство вече стартира процедура за промени в законодателството и премахване изцяло на практиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика