X
 
 

Народното събрание отхвърли закон на БСП срещу двойния стандарт при храните

1611 2
photo of Народното събрание отхвърли закон на БСП срещу двойния стандарт при храните
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните. "За" промените в Закона за храните гласуваха на първо четене 95 народни представители, "против" - 15 и "въздържали се" - 89.

"Вие все пак искате българските граждани да ядат различна храна от тази, която ядат европейците", коментира зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев и поиска прегласуване. При прегласуването 102 народни представители подкрепиха предложението на БСП, 23 се въздържаха, а 81 гласуваха "против", с което то отново не бе прието.

Нова мода - има вече кашкавал със заместител на палмовото масло

Познатите досега похвати на използване на растителни мазнини и палмово масло що се отнася до млечни продукти на българския пазар вече с...

Според червените целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти както по отношение на качеството, така и по отношение на състава. БСП предложи да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия.

От опозицията предложиха глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.

Паралелно с това, БСП иска производителите на храни на българска територия, които произвеждат храни от една и съща марка, която се произвежда и на територията на други държави, ще бъдат длъжни да произвеждат храната съгласно техническата документация на храната, чиято марка е регистрирана първа. Ако марката е регистрирана първо в България, няма да има нужда от сертификат.

Дебати

Обещано и неизпълнено: 5 месеца няма изготвени минимални стандарти за храните

Работната група към земеделското министерство, която се занимава с изготвянето на минимални стандарти за храните и хранителните продукт...

Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова по време на дебатите.

"Повече от една година Европейската комисия установи по безспорен начин, че съществува двоен стандарт при храните. През това време отново от ЕК се дадоха препоръки в най-общ смисъл. Година и половина, констатирани сериозни нарушения и без да се вземат мерки, е сериозна критика и към изпълнителната власт, че няма предложения и към законодателната, защото мерки могат да се вземат, колкото и трудни да бъдат те в общото европейско семейство", каза още проф. Бъчварова и поясни, че те могат да бъдат началото на един по-сериозен контрол по отношение на храните. "Най-често проблемът е в използването на съставките на храните, които се подменят особено в страните от Източна Европа", каза още проф. Бъчварова.

Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт, заяви Бюрхан Абазов от ДПС. Той обаче посочи, че има неща, които трябва да се коригират - например, вменяването на задължение държавни органи на други страни да издават сертификат за идентичност, което без европейска директива на практика е много трудно, както и глобите за нарушение да са процент от оборота на нарушителя, а не твърда сума. Отделно Абазов изрази съмнение, че такъв закон може да бъде приет без нотификация от ЕК.

За финал, след гласуването, бившият земеделски министър Десислава Танева беше категорична - има гласуван на първо четене нов Закон за храните, пратен е за нотификация на ЕК, скоро се очаква отговор и ако този закон не отговаря на очакванията на БСП, то те ще могат да внесат корекции с него специално за двойния стандарт при храните.

Браншът смята двойния стандарт при храните за "популистка предизборна тема"

Законодателството срещу т.нар. двойни стандарти при храните е по-скоро силно популистка, предизборна тема, отколкото като опит за решав...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Ехо 1 Ехо преди 5 месеца Профил на трол?
    Е, не можем да задължим други държави, но у нас трябва да можем да защитим интереса на населението! Но, не! Значи, ще продължаваме да ядем родни и чужди боклуци! Поне до като не изритаме идиотите от парламента!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    ТОЧНО ТИ , СМОТАН ЧЕРВЕН МАКАК , СИ ИДИОТА ! НЕ ЗНАЕШ , ЧЕ ТАКЪВ ЗАКОН Е ПРИЕТ ОТ ПАРЛАМЕНТА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ И ПРЕДСТОИ ПРИЕМАНЕТО МУ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ! ТОВА , КОЕТО НАПРАВИХА КОМУНИСТИТЕ Е ПОЛИТИЧЕСКА ДАНДАНИЯ , ЧИСТ ПОПУЛИЗЪМ , ЗА ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ..... ЯСНО Е ЗАЩО .../ заради т.2 / !
    : 1 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.