Министър Петкова: Има инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”

1852
Министър Петкова: Има инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че има проявен определен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”.

Има проявен определен интерес в тази посока. Предстои да се развие тема и да видим какво точно ще се предложи и за какъв точно интерес става въпрос, заяви пред журналисти Петкова на въпрос дали има проявен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”.

Колко ще плащаме за "Белене" - отново спорове между доскорошни партньори във властта

Работим по различни варианти след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” в...

„Това е много важна тема. Вариантите са няколко – единият е НЕК да плати тези 550 млн. евро заедно с лихвите, които вървят към настоящия момент и да получи едно оборудване. Това е вариант, който не ни устройва, тъй като трябва да имаме яснота какво ще правим с това оборудване”, обясни Петкова.

Тя посочи, че другият вариант е свързан с партньорите ни от „Атомстройекспорт” заедно с тяхно съгласие да бъде продадено оборудването на трета страна. Този вариант е свързан със създаването на отделна компания, в която да бъдат обособени активите на едно бъдеще дружество.

„Това са активите, свързани с АЕЦ „Белене”, площадката и всички останали разходи, които са извършени с във връзка с тази площадка, които са 1 млрд. и 409 млн. лв. И този проект да бъде приватизиран чрез Агенцията за приватизация”, каза енергийният министър. Тя оцени този вариант като икономически най-издържан и изгоден.

„Във всеки един от другите варианти ще остане сума, която да е отнесена в загуба, а този вариант ще даде възможност да се получи прихода, свързан с 1 млрд. и 409 млн. лв. и дългът, който има НЕК към „Атомстройекспорт” да бъде погасен от инвеститор, който би закупил и би го реализирал като частен. Работим по отделните варианти. Искаме максимално бързо да се реши този въпрос, защото искаме да сме коректни към партньорите си към „Атомстройекспорт” и да изчистим отношенията си с тях”, заяви Теменужка Петкова.

Петкова: Засега няма индикации за повишение на цените на енергийните ресурси след Brexit

На този етап няма индикации за повишение на цените на енергийните ресурси след Brexit. Това каза пред журналисти министърът на енергет...

Тя обясни, че всички, не само правителството разчитат на консенсус между всички политически партии и на тяхната експертиза в тази област, за да постигнем най-доброто за България решение.

„Премиерът пръв постави въпроса за консенсуса. Радвам се, че от БСП преповториха тази теза. Според мен това е едно добро начало и гаранция, че с общи усилия ще успеем да стигнем до най-доброто за България решение. Работим по няколко варианта, но още нямаме финален вариант, който да обявим. Искаме да вземем най-доброто, информирано решение и каквото и да е то, то ще бъде свързано с ангажименти за българската страна за поколения напред”, увери Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com