Министър Петкова определи като „загадка“ цените на тока, за които говори бизнесът

1351
Министър Петкова определи като „загадка“ цените на тока, за които говори бизнесът
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като „загадка“ цените на електроенергията, за които говори бизнесът.

Както е известно от края на декември между Министерство на енергетиката и българските работодателски организация (АОРБ) тече сериозен спор за цените на тока за бизнеса. Работодателите твърдят, че цените на електроенергията за бизнеса ще се повишат до 100-120 лв. на свободния пазар, а това ще доведе до увеличение от 15 до 30 на сто и на цените на регулирания пазар.

Теменужка Петкова: Парламентът трябва да вземе решението за АЕЦ "Белене"

Решението за изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се вземе от Народното събрание. Това заяви по БНР министърът на енерг...

„За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът“, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази събота“ по бТВ във връзка с твърдението на бизнеса, че се очаква шоково поскъпване на храните заради по-високите цени на тока за бизнеса.

„За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които предлагат такива високи цени. Електроенергията, която дружествата продават, е на цени от 76,09 лв.”, допълни Петкова. Тя обясни, че е призовала бизнесът да подаде сигнал до компетентните органи, които да проверят въпросните цени.

„За моя изненада, Асоциацията на българския бизнес подаде сигнал за две държавни дружества”, коментира Петкова. „Освен, че с колегите ми бяхме наречени мафиоти, бизнесът каза, че в сектора не се извършват реформи. Аз не съм съгласна и за това има факти”, каза още тя. Припомняме, че тази седмица бизнесът подаде искане в КЗК срещу държавните централи.

Министър Петкова застана зад действията, осъществявани в енергийния сектор с цел подобряване на дейността. В този смисъл тя припомни, че оценката на рейтинговата агенция Moody's за БЕХ се е повишила с два пункта, а към настоящия момент държавната енергетика разполага с 1,435 млрд. лв. „Когато някой говори, трябва преди това да види какви са фактите”, категорична е Петкова.

Теменужка Петкова: Ако няма инвеститор за "Белене", строим 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството ще продължи да търси инвеститор за АЕЦ "Белене", но ако такъв не се намери, ще се търси решение, свързано със 7-ми блок ...

В коментар за проекта за АЕЦ „Белене“, министър Петкова бе лаконична, като обясни, че разговорите предстоят, а с оглед бъдещето на енергетиката в ЕС припомни, че трябва да се търси баланс.

„Дебатът за това необходим ли е проектът „Белене“ тепърва предстои”, каза тя. В същото време Петкова потвърди за пореден път, че интересът от страна на китайските инвеститори е много сериозен. „Смятам, че с промените, които се извършват и към настоящия момент в енергийния сектор, визията и директивите на ЕС, трябва да бъдем много балансирани и добре да помислим, за да защитим своята енергийна сигурност”, обясни още Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика