Мнение: Цените на природния газ са причина за поскъпването на тока, не Зелената сделка (ВИДЕО)

6556
Мнение: Цените на природния газ са причина за поскъпването на тока, не Зелената сделка (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Зелената сделка е документ приет, както от Европейският парламент, от Европейската комисия, така и от Европейския съвет. Отмяна на прието вече решение е абсурдно и според мен няма да се случи. Така коментира в Студио Actualno Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“ и депутат в 46 НС от „Демократична България“, настояването на някои страни от ЕС за отмяна на Зелената сделка. Ето какво още каза той:

Гласовете за такава отмяна са много малко. Има гласове как да бъда модифицирана, как да бъде променена. Не бих казал, че има пазарлък за отлагане, защото няколко държави не бяха съгласни от самото начало. България беше една от тях между другото. Полша успява много добре да се справи със ситуацията, там проблемите са по-скоро с върховенството на закона, знаем в момента за сагата, която върви там.

Работодатели обмислят протести заради високите цени на тока

"Днес работодателските организации започнаха да обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. Не мо...

Но Зелената сделка е вече факт. Това от своя страна няма никаква връзка с цената на тока. И всеки, който спекулира по този въпрос буквално лъже българските граждани в опит да създаде някакви дивиденти за себе си, бидейки антизелен. Искам да кажа на тези хора, че това не е полезно за самите тях. Защото в България, и това тази седмица ще бъде оповестено социологическо проучване, българите имат добро отношение към зелените политики. А опитът да се представят като антизелени някои хора единствено може да ги натика в крайно популистки обикновено крайно десни формации, които за щастие не могат да наберат достатъчно сила в България и не мисля, че по този начин ще могат.

Цените на тока са зависими от две неща – цената на природния газ е определена основно от доставките, които почти 90% са от Русия и това е диктат, който се получава отвън. Което е причина ние да задвижим по-бързо Зелената сделка, за да нямаме зависимостта от външни за Европейския съюз доставчици.

Втората причина са цените на квотите на емисиите. Те са определени далеч преди Зелената сделка. Те са определени на световно ниво със създаването на пазар за квоти за емисии с протокола от Киото 1997 г. и България отдавна е на този терен. Ние предупреждаваме от дълго време, че тези цени ще продължават да се увеличават поради силното търсене на този пазар. Друг е проблемът, че България не иска да придвижи българската енергетика към една трансформация, за да може ние да се ползваме от благата на нашите прекрасни природни ресурси.

България разходва 3,5 пъти повече енергия с даване на единица продукт. Което е енергоемка икономика. Дали ще е газ, или някакво друго гориво, ние сме зависими все по-силно и уязвими от цените на тока на международните пазари.

Ще има ли по-евтин ток за най-малките фирми

Министерството на енергетиката и КЕВР предлагат мярка за намаляване на цената на тока за най-малките фирми, които не успяха да си избер...

България е 6,5 пъти по-въглеродно интензивна икономика. Това означава, че нашите производства са мръсни. Заради това ние ще плащаме все повече. Прехода и Зелената сделка са възможност ние да избързаме, защото има финансови механизми, като Националния план за възстановяване и устойчивост, Фонда за справедлив преход, Фонда за модернизация, които да направят българската икономика и енергетика по-зелена и по-устойчива. Тогава ще бъде и по-евтино. И цените на тока ще са по-ниски, защото най-евтино знаете кое е – слънчевото греене, то е безплатно. Технологиите са най-евтини.

Синдикатите за съжаление се грижат само за запазване на техните синдикални постове и своите синдикални структури, но не и за работните места. Възобновяемите енергийни източници създават три пъти повече работни места, спрямо въгледобива. Но никой не го говори това, защото просто те са извън синдикалните структури. Имаме достатъчно време, 10-15 години, в което да се случи този преход. Оказва се, че предприятието „Марица Изток“2 задлъжнява ужасно много. Това тежи на българския данъкоплатец. Ние се явяваме в някаква степен заложници на това 6-7 хиляди миньори да работят в мини „Марица Изток“2 като такива. Те могат да работят и по време на процеса на промяна. Когато говорим за рекултивация на тези плодородни земи, превръщането им отново в плодородни земи, а не в лунни пейзажи, както е сега. А всички работещи в сектора на енергетиката и в ТЕЦ-а, те ще останат на същите работни места. Просто няма да горят въглища, ще горят нещо друго, примерно газ. Или ще се отиде към водородна икономика в този район, създаване на водородна централа, каквито са плановете на ЕС за преход. Така че социалната цена, напротив, може да се окаже плюс, а не минус.

Още- във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика