Мораториумът върху износа на дървесина важи до приемането на нов Закон за горите

7847
Мораториумът върху износа на дървесина важи до приемането на нов Закон за горите
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки изтичането на 3-месечния му срок, мораториумът върху износа на дървесина остава в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за горите. Това заяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Във вторник изтича тримесечният мораториум върху износа на дървесина, наложен от управляващите с мотива, че през това време ще бъдат изготвени нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч.

Вече има спешен телефон за сигнали за незаконна сеч

От днес, 6 юни, заработва постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите. Това съобщи мин...

"Надявам се, че липсата на кворум на петъчното заседание на Народното събрание няма общо с разглеждането на промените в Закона за горите. Надявам се, че времевата дупка ще бъде само няколко дни. Още утре, ако няма нещо извънредно, трябва да бъде разгледан на първо четене в парламента", заяви Костов.

Той обясни, че измененията в Закона трябва да се гледат заедно с подзаконовите рамки. "Ще забраним за извършването на дейности в тъмните часове на денонощието. Ще задължим всички камиони, които влизат в гората, да си поставят GPS-и. Даваме повече правомощия на служителите по горите в рамките на едно държавно горско предприятие. Изискваме от горските да преминават допълнителни курсове. Създадохме горещ телефон на 112, свързан пряко със системата на горите. Често в рамките на половин час може да се реагира", каза той.

Представители на бранша протестираха остро срещу забраната, която според тях им струва 40 милиона лева. Народното събрание трябваше да разгледа промени в Закона за горите миналия петък, но заседанието се провали поради липса на кворум. Според депутата от ПФ Валери Симеонов ДПС не са регистрирали в парламента заради гледането на Закона за горите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика