Най-накрая е ясен броят на гарантираните вложители в КТБ

28718
Най-накрая е ясен броят на гарантираните вложители в КТБ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Един от най-важните въпроси около изплащането на гарантираните влогове покрай отнемането на лиценза на КТБ беше отговорен. Именно - колко са гарантираните вложители, които имат във финансовата институция до гарантираните от закона 196 хил. лв.

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка, заяви новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Новият шеф на ФГВБ обяви колко време клиентите на КТБ могат да си търсят парите

Пет години е срокът, в който хората ще могат да си вземат своите пари от банките, които ще изплащат гарантираните влогове в КТБ. Това ...

Съответно общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева. Парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки, които бяха обявени вчера. Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини.

Миленков апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

До 100 хиляди лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева.

Радослав Миленков обяви и какво може да направи вложителят, ако се окаже, че сумата е по-малка от очакванията му: "Той може да оспори сумата, която има да получава пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок".

Хърсев: Плащането на гарантираните влогове от КТБ не е застрашено

Официалното прекратяване на делото за несъстоятелността на КТБ няма да попречи на изплащането на гарантираните влогове. Това категоричн...

Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно. Той или тя и да се обади в банката няколко дни предварително.

"За изтегляне на суми до 3 хиляди лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките", обяви шефът на Фонда за гарантиране на влоговете.

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години беше припомнено в ефира на БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика