Нека ни си отвличаме вниманието със списъците на Василев, призоваха депутати

9005
Нека ни си отвличаме вниманието със списъците на Василев, призоваха депутати
Снимка: БГНЕС

Държавните институции, отговорни за надзора на КТБ, не са извършили ангажимента си съгласно закона. Това каза председателят на парламентарната комисия за КТБ Десислава Атанасова от ГЕРБ в интервю пред БНР.

"Всички сме на мнение, че следва да има публичност и прозрачност на всички процеси, които са се случвали в КТБ. Именно затова и в последните няколко дни се водят разговори между парламентарните групи за промяна на Закона за кредитните институции по отношение на отпадането на банковата тайна. Следва да падне банковата тайна за всички влогове, депозити, кредити на физически и юридически лица, включително и на тези, свързани с политически партии, както и да бъдат огласени различен тип договори, които ще дадат информация на обществото", каза Десислава Атанасова.

"Солиден" длъжник не обслужвал кредит от 8 млн.евро от КТБ

Временните синдици, които подготвят Корпоративна търговска банка (КТБ) за процедурата по несъстоятелност, са открили необслужван кредит...

Тя декларира, че нито тя, нито членове на семейството й са имали сметки в КТБ и беше категорична, че няма да попадне в списъци за посещения и вложители и няма притеснения.

Атанасова заяви, че държавните институции, натоварени с отговорността си съгласно закона, не са извършвали всички действия, които  е следвало и не са упражнявали надзора и контрола, който е разписан и в Закона за кредитните институции, и в Закона за ДАНС, и в Закона за БНБ и т.н.

Янко Янков от ДПС и член на парламентарната комисия за КТБ беше категоричен, че е необходимо да се извади цялата истина за КТБ на показ. "Това е така от гледна точка на правото и морала, но ще даде възможност на парламента да вземе отговорни решения, свързани с промяна на нормативната база, определени управленски решения и от страна на изпълнителната власт и на други власти, но такова нещо в България повече да не се допуска. Това, ако се случи и с друг банка, пряко застрашава националната сигурност", каза той.

Янков заяви, че публикуването на списъци за посещения в кабинета на Цветан Василев и депозити в институцията е опит да се отклони вниманието от същността на въпроса.  "Да влизаш в българска банка, която и да е, не е престъпление. Да имаш депозит в банка не е престъпление. Ние се мъчим да свържем тези публични фигури, които са имали някакви взаимоотношения с банката при преференциални или други условия, каквито българските граждани нямат, и да потърсим връзка между тяхното бездействие или неправилно действие, когато става дума за контрола на банката, за отношението към банката", каза той.

"В комисията констатирахме, че банката от самото си начало е била в зависимост и не е функционирала като другите банки. Контролните органи не са проследили нещата, които са се случвали в банката и трябва да се изясни защо", коментира още Янков.

Гледат делото за несъстоятелността на КТБ на 15 април

Софийският градски съд ще заседава по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 15 април, съобщиха от пресце...

"Проблемът на КТБ не е с внасянето на пари, а с изнасянето на пари от тази банка", каза по-рано днес в ефира на bTV ген. Атанас Атанасов от РБ във връзка със скандалите около трезора и списъците на Цветан Василев. Той изказа сходно мнение, като според него се спуска контролирана информация, за да се отклони вниманието от въпроса кой е откраднал 3.5 млрд. лева. Той също призова за отпадане на банковата тайна.

"Аз се присъединявам към предупрежденията да не се отвличаме по „пушилките“, заяви от своя страна пред БНР Румен Гечев от БСП и също член на комисията за КТБ. "Нека съответните органи си работят по тези разкриват информации, но ние имаме предостатъчна информация, за да започнат разследвания и осъдителни процеси. Към момента знаем кой е получил парите с трите имена, ЕГН-то, знаем имената и регистрациите на фирмите, знаем на кого са превели парите, знаем кой е ползвал средствата, знам и какъв е резултатът, знаем и кои институции не са си свършили работата и те умишлено не са си вършили работата". 

89% са лошите кредити на КТБ по последни данни, съобщи още Гечев.

Според него трябва да се провери също и кой си е закрил сметките и си е изтеглил парите от КТБ към края на 2013 година. "Процесът по атаката на КТБ е започнал в края на 2013 година. Трябва да се види кои фирми са си изтеглили парите. Това не е незаконно. Като са си изтеглили парите или са си погасили заемите – първо, къде са им отишли парите, второ – като са погасили заемите си как са ги рефинансирани. Аз имам информация, че Българската банка за развитие е рефинансирала определени фирми, т.е. те са взели пари от нея и са ги сложили  по сметките си в КТБ и да се разплатят с нея", допълни Гечев.  

По-рано Десислава Атанасова беше коментирала: "Виждаме известно разминаване между указанията, които са давали от БНБ и Фонда за гарантиране на вземанията". По-късно Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) потвърди, чеНели Кордовска в качеството й на заместник-председател на УС на ФГВБ, упълномощена да представлява Фонда, е подписала указания до квесторите на КТБ.

ТБ Виктория започва да се разплаща с всички клиенти от средата на декември

ТБ Виктория започва да се разплаща с вложителите си, които имат влогове в банката, от 12 декември. От същата дата ще отпаднат и наложен...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика