Николай Младенов се оправдава - не сме затворили "Белене" заради американците

2672
Николай Младенов се оправдава - не сме затворили "Белене" заради американците
Снимка: БГНЕС

Предоставих информацията както на американския, така и на посланиците на страните от ЕС още същия ден за спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това обяснява в блога си бившият външен министър Николай Младенов в отговор на изтеклия мейл до бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, в който я информират за спирането на проекта.

Ето и пълният текст от коментара на Младенов:

Дянков: Поне 2 години ЕС няма да се интересува от България

Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в България и цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на Европе...

"В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012 година, на основание на решение № 250 на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004 година.

Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам.-началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта. Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет.

Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика".

„България спира ядрения проект Белене.” Имейл съобщение с такова заглавие е изпратено на 28.03.2012 г. на тогавашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън от нейния заместник Ричард Морнингстар. БГНЕС препечатва дословен превод на имейла от Ричард Морнингстар:

„Скъпа г-жо секретар,

Популизмът на Бойко на тема "ЕС и Русия" – серия поредна и все по-нагла

Не може плащането да е само български проблем, а когато трябва да се спира да е общ проблем. С тези думи по отношение на АЕЦ „Бел...

В момента съм в Атина, като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядрения проект Белене с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София. Според него Русия съдейства по въпроса. България ще вземе един реактор, който е готов и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор.

С най-добри чувства,

Дик“

Съобщението преминава и през един от съветниците на държавния секретар, Джейк Съливан, който коментира – „not bad work” – “нелоша работа”.

Имейл съобщението беше публикувано от Wikileaks заедно с още 30 322 писма от електронната поща на Клинтън през времето ѝ на държавен секретар. Бившата първа дама и държавен секретар, която в момента е кандидат за президент на САЩ, е обект на разследване заради използването на частен имейл сървър за дипломатическата си кореспонденция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com