X
 
 

Нов епизод: Горанов реши да иска по-висок данък от лотариите, но и от бингото

4754 4
Нов епизод: Горанов реши да иска по-висок данък от лотариите, но и от бингото
Снимка: БГНЕС
С официално съобщение на сайта на финансовото министерство беше обявено, че на практика вносителят на втория законопроект за изменение на правилата за хазартния бизнес у нас - Владислав Горанов и подопечните му в министерството, искат по-висока такса за почти целия хазартен бранш, отколкото предлагаха първоначално.

Припомняме, че в новия законопроект, който беше публикуван на обществено обсъждане, Горанов предложи следното: 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка игра. Сега обаче финансовото министерство обяснява, че заради това, че "облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната", то предлага промяна. Промяната всъщност застъпва сегашния модел на облагане, но с изменение. Сега облагането е следното: "... държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра (бел. ред. - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности), а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони". Именно по таксата от 20% плащат частните оператори на лотарии, но това означава по-малка основа т.е. по-малко данъци.

Сините фенове след срещата с Борисов: Казаха ни, че сега се занимават с хазарта заради сигнали

Не искам да влизам в разговора кой и защо проверява хазарта и какви са резултатите. Факт е обаче, че това засяга косвено всеки един чов...

Горанов, обаче, иска такса от 15% за следните хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти. Изключение се прави при онлайн залаганията - 15 на сто върху стойността на направените залози, както 20% облагане за игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът само организира провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие (например покер).

Финансовото министерство всъщност не предлага това да е новото облагане, а да се тълкува в момента така чл. 30, ал. 3 на действащия Закон за хазарта. Но това е странно, предвид факта, че в самото съобщение министерството иска да се създаде нова алинея 4 на въпросния член и там да бъде вписан текстът за 20-те процента данък (за хазартните игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие). Създаването на нов текст в закон е законотворчески процес и приемането е в правомощията само на Народното събрание.

Как Валери Симеонов отрича, че ГЕРБ всъщност вече предлага законови промени за хазарта, противоречащи на неговите - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  актуалният спонсор е кеширал , явно добре.той беше обявил това . и резултатът е налице. чест итутка.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Какво точно изразява този среден пръст в ухото? Дали е свързано с Н-18 или със закона за хазарта?...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Глава - шамандура а вътре далавери, как да се ограби България !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Бойкк иска ножков да му дава повече